Zet je muziek- of podiumerfgoed in de kijker!

Erfgoedcel TERF slaat dit jaar de handen in elkaar met Werkplaats immaterieel erfgoed en CEMPER (Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed).
Samen willen we het immaterieel erfgoed van muziek- en podiumkunsten uit regio BIE-Midwest in de kijker zetten op immaterieelerfgoed.be. Dit kunnen muziek- of dansstijlen zijn, muziekculturen, ambachten of praktijken rond repertoires.

Misschien houd jij bepaalde tradities, kennis en vaardigheden rond muziek- en podiumkunsten in leven en wil je die meer zichtbaarheid geven? Dan kan je deze registreren op immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoed/toevoegen! Twee praktijken uit onze regio vonden eerder al hun weg naar immaterieelerfgoed.be: het manueel klokkenluiden en figurentheater. We gingen met hen in gesprek.

Manueel klokkenluiden

Michel Veracx is voorzitter van de Roeselaarse Klokkengilde.

Hij is één van de vrijwilligers die de klokken van de Sint-Michielstoren manueel luidt, een praktijk die daar al bijna 100 jaar bestaat. Om hun traditie een mooie toekomst te geven, registreerde de gilde het manueel klokkenluiden als erfgoedpraktijk op immaterieelerfgoed.be.
Dit maakte deel uit van een succesvolle aanvraag voor de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed[1].

“Wij zijn een vereniging van vrijwilligers,” zegt Michel, “Voor ons is de zichtbaarheid heel belangrijk om nieuwe vrijwilligers aan te trekken”.

 
 
 

Figurentheater

 
In 2019 werd “Das de Puppe” geregistreerd als inspirerende borgingspraktijk[2].

Dit platform van de West-Vlaamse Unie voor Poppentheaters verbindt spelers en stimuleert hen om hun expertise te delen. “De gelijknamige tentoonstelling in 2017 was een aanzet voor de West-Vlaamse werking rond het poppengebeuren,” zegt Alain Verhelst van het DRAAD-poppentheater. Om het figurentheater nog meer te promoten, registreerde Alain de praktijk op immaterieelerfgoed.be.

Hierdoor merken anderen het figurentheater op. “Het is meer dan een schouderklopje,” verklaart Alain, “Er verschenen artikels over ‘Das de Puppe’ in verschillende tijdschriften, zoals METADe wereld van het poppentheater en zelfs Kerk & Leven. Die belangstelling was verrassend en deugddoend. Nu nog jongeren bewust maken van de kracht van het poppentheater.”

 
Wil jij jouw muziek- of podiumpraktijk ook in de kijker zetten? Contacteer Hugo Verhenne van Erfgoedcel TERF voor meer informatie en hulp bij jouw registratie: hugo.verhenne@midwest.be

Meer informatie over dit project: https://immaterieelerfgoed.be/nl/nieuws/muziek-en-podiumkunsten-in-de-kijker

[1] https://immaterieelerfgoed.be/nl/inventaris-vlaanderen

[2] https://immaterieelerfgoed.be/nl/inspiratie/das-de-puppe-west-vlaams-poppentheaterplatform