Weerwerk brengt de circulaire economie in je schooltas

Begin dit schooljaar neemt een aantal leerlingen uit het Gentse ‘s werelds eerste circulaire schooltassen-set in gebruik. De tassen werden ontwikkeld door Weerwerk.

De tassen zijn ontwikkeld uit gebruikt reclametextiel en worden niet verkocht, maar verhuurd aan ouders van leerlingen uit de basisschool.

Provincie Oost-Vlaanderen subsidieerde in het kader van de subsidie Circulaire Ketenprojecten een project van Weerwerk, een sociaal maatwerkbedrijf gevestigd in regio Midwest. Dit ontwikkelde een set circulaire schooltassen, bestaande uit een schooltas met pennenzak, een turnzak en een zwemzak. De tassen zijn lokaal geproduceerd in een sociaal naaiatelier en worden daar aan het einde van elk schooljaar indien nodig gerepareerd. Op deze manier wordt hoogwaardig reclametextiel niet één maar meerdere malen hergebruikt én wordt lokale werkgelegenheid gecreëerd.

De set werkt meteen ook als educatief middel. Ze brengt de circulaire economie en de noodzakelijke wijziging in aankoopgedrag op een erg tastbare manier tot vlak bij deze jonge doelgroep. 

“In een eerste fase wordt een tiental sets verdeeld aan leerlingen. De producten worden een schooljaar lang geobserveerd om eventuele zwakheden te detecteren en de producten verder te ontwikkelen tot een handige, slijtvaste set. Pas dan wordt de productie opgeschaald. We gebruiken deze periode tevens om op zoek te gaan naar partners die het testvolume willen helpen vergroten”, aldus projectleider Johan Bonner van Weerwerk. “Circulariteit gaat voor ons hand in hand met duurzaamheid en een sociaal draagvlak. Daarom ontwerpen, ontwikkelen en produceren we deze schooltassen-set lokaal. Zo creëren we een sterk verhaal waarmee we het circulaire gedachtegoed rechtstreeks bij de doelgroep kunnen promoten.”

Het tassenmerk noemt Hoos. Je kan er meer over lezen via www.hoos.be .
Je komt meer te weten over Weerwerk via www.weerwerk.be

Het volledige persbericht kan je hieronder lezen.

Documenten

  • Perstekst_Eerste circulaire schooltas is geboren in Gent.pdf 728,8 Kb