Wat is Midwest?

DVV Midwest?!

Sinds 2004 zorgt het Midwestoverleg voor intergemeentelijke samenwerking in regio Midwest. In deze maandelijkse bijeenkomsten zijn de zestien Midwest-besturen vertegenwoordigd door de burgemeester. De deelnemende besturen zijn Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. Naast de burgemeesters, nemen ook de gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen, de algemeen directeur van WVI, een algemeen directeur van één van de Midwest-besturen en de algemeen directeur van Midwest deel.

Vanuit de besturen groeiden steeds meer gezamenlijke ambities over het opnemen van projecten, beleidsvorming en beleidsondersteuning, clusteren van bestaande en nieuwe samenwerking en de tewerkstelling van personeel dat gedeeld werd door meerdere besturen. 

Dit leidde eind 2017 tot de oprichting van de dienstverlenende vereniging (DVV) Midwest. Midwest streeft naar een nog sterkere samenwerking tussen deelnemende besturen om hen te ondersteunen, de bestuurskracht te verhogen en de ontwikkeling van de streek te versterken. Informatie over onze werkingen kan je hier terugvinden.

Door op verschillende vlakken ondersteuning te bieden, kunnen lokale besturen zich focussen op hun kerntaken en professionele dienstverlening naar de burger toe.

Midwest ondersteunt onder andere bij:

  • beheers-, beleidsmatige en uitvoerende taken;
  • uitvoeren van projecten in opdracht van en onder voorwaarden bepaald door de deelnemers;
  • aanstellen van intergemeentelijk personeel;
  • adviesverlening en belangbehartiging;
  • organiseren van overleg, netwerking en opleiding.

Midwest gaat ook steeds opportuniteiten na om bestaande en nieuwe vormen van samenwerking in te kantelen in de regionale structuur.  

Strategisch plan

De ambities en doelstellingen van Midwest voor de periode 2019-2025 zijn gebundeld in het strategisch plan.

Dit plan kreeg vorm in overleg met de 16 bestuursploegen, ervaringen van de voorbije jaren en een ambitienota die werd opgemaakt door de administratie. Het strategisch plan vormt de leidraad voor de intergemeentelijke samenwerking.

2020-2025_strategisch plan_DVV Midwest.pdf694,9 Kb(pdf)

Jaarverslag

Meer informatie over concrete realisaties van Midwest is ook na te lezen in de verschillende jaarverslagen.

DVV Midwest_jaarverslag 2022.pdf13,7 Mb(pdf)

De vorige jaarverslagen lees je hier.

Documenten

  • 2021_jaarverslag_DVV Midwest.pdf 11 Mb