Wat is GBO?

Wat is GBO?

Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) is een samenwerkingsverband tussen minimaal het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW). Dit zijn de drie kernactoren binnen het Geïntegreerd Breed Onthaal.

Deze samenwerking is gericht op twee belangrijke doelstellingen: het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming.

Bij GBO wordt niet gestreefd naar een nieuwe aparte entiteit maar naar een geïntegreerde aanpak op vlak van onthaal/vraagverheldering van cliënten. Door het delen van expertise en het inbedden van een blijvende verbinding tussen de drie actoren werken ze samen op operationeel en organisch niveau.

Door de GBO-principes (generalistisch, proactief, outreachend, krachtgericht en participatief zijn) te integreren in de vraagverheldering, willen we mensen zonder omwegen bij de juiste hulp krijgen in het welzijnslandschap. Daarnaast willen deze actoren ook samen hun signaalfunctie vervullen ten aanzien van (achterliggende) organisaties en overheid.

Erkende samenwerkingsverbanden GBO krijgen financiële ondersteuning van de Vlaamse Regering voor de periode 2020 tot en met 2025. 

GBO in Midwest 

Binnen de regio Midwest zijn de samenwerkingsverbanden ingediend door eerstelijnszone RITS en eerstelijnszone Midden WVL erkend. DVV Midwest faciliteert deze werking.

De proactieve acties zullen gericht zijn op de doelgroepen eenoudergezinnen, kwetsbare thuiswonende ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De partners in het samenwerkingsverband GBO Midwest

  • Lokale besturen :
    • Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden, Ledegem
    • Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede,  Tielt en Wingene
  • CAW Centraal West-Vlaanderen
  • Mutualiteiten: CM Roeselare-Tielt, Onafhankelijke ziekenfondsen, Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Vlaams en Neutraal Ziekenfonds, LM plus, Bond Moyson West-Vlaanderen
  • Eerstelijnszone Midden West Vlaanderen en Eerstelijnszone RITS
  • Horizon (VAPH Sector)
  • Welzijnsschakels