Vertelkoffer 'Zorg'

Reminisceren met de vertelkoffers 

Reminisceren is een ideale manier om oudere mensen een gevoel van eigenwaarde te geven, om hen nog eens te laten terugblikken op hun leven en dit verleden te delen met anderen.

In dit kader ontwikkelde TERF zes vertelkoffers die elk een ander thema belichten. Aan de hand van filmpjes, geluidsfragmenten, oude foto’s en heel wat voorwerpen wordt de tijd van toen terug opgeroepen. 

 

Inhoud vertelkoffer 'Zorg' 

Ziek zijn is niet leuk. Gelukkig leven we op  vandaag in een samenleving die uitermate goed voor ons zorgt. We beschikken over een uitgebreid vangnet van medische specialisten (dokters, verpleegkundigen, therapeuten, …). De patiënt wordt zo kort mogelijk opgenomen om thuis, in zijn eigen omgeving, verder te revalideren.

Dat was vroeger dan wel helemaal anders. Er waren weinig dokters en al bijna géén specialisten en die waren voor de gewone mens vaak onbetaalbaar. Ziekenhuizen waren nog heel erg primitief, er waren weinig medicijnen, … De mensen waren voor de zorg dikwijls nog op zichzelf en hun naaste omgeving aangewezen.

Met deze vertelkoffer halen we die verhalen van vroeger weer naar boven. Hoe werd de zorg vroeger georganiseerd? Welke middelen hoorden vroeger in een medicijnkastje thuis? Ken je nog verhalen over ‘beroemde of beruchte’ huisdokters van vroeger?  Werden kinderen thuis op de wereld gebracht of in de kraamkliniek? Waren er instellingen voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking?

 

Gratis ontlenen.

 

Reserveer deze koffer