Vaccinatiecentra

Sinds de komst van de vaccins om covid te bestrijden, kwam ook de uitdaging van de vaccinatiecentra erbij. Er werd voor de regio Midwest collectief beslist om voor de twee eerstelijnszones drie vaccinatiecentra in te richten, twee in RITS en één in MVL:

- Vaccinatiecentrum ISO in Izegem, voor inwoners van Ingelmunster, Izegem, Ledegem en Lendelede.

- Vaccinatiecentrum Expo in Roeselare, voor inwoners van Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden.

- Europahal in Tielt, voor inwoners van Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene.

Midwest ondersteunt de strategische coördinatie en werkt over de drie vaccinatiecentra heen aan een flankerend beleid. De ambitie is een op elkaar afgestemde aanpak uit te bouwen.

Zo zijn er een aantal regionale afspraken gemaakt over mobiliteit. De lokale besturen dragen vijf euro bij in de kost voor een rit van en naar een van de drie vaccinatiecentra. Dat geldt voor wie zelf of in zijn netwerk niet over vervoer beschikt en aangewezen is op een taxi. Idem voor mensen die beroep doen op de Mindermobielencentrale. Voor die groep kost de rit maximaal tien euro, zodat de eigen bijdrage maximum vijf euro is.

Daarnaast wierf DVV Midwest in het kader van het populatiemanagement en in afstemming met  ELZ RITS en ELZ Midden WVL, in februari 2021 een populatiemanager aan. De populatiemanager werkt voor de drie vaccinatiecentra en is verantwoordelijk voor het behalen van het vaccinatieobjectief van 70% binnen alle bevolkingsgroepen. In functie daarvan brengt hij de moeilijk te bereiken doelgroepen in kaart en werkt doelgroepgericht campagnes uit. Vanaf augustus 2021 wordt het populatiemanagement verder opgenomen binnen de eerstelijnszones.