Troostplek: plaats voor verbondenheid en troost in tuin Ermitage te Ingelmunster

In deze bijzondere periode, met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, moeten we heel wat missen: familie en vrienden, hobby’s, gezellig samenzijn, een knuffel … We moeten een verlies verwerken of afscheid nemen van een geliefde persoon.

Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Veel mensen hebben geen waardig afscheid kunnen nemen van hun dierbaren, en dit kan kan zwaar doorwegen. 

Troostplek: stille plek in het groen
Rond deze periode van Allerheiligen wil het gemeentebestuur een alternatief aanbieden aan de inwoners: op de troostplek in de tuin van de Ermitage kunnen mensen hun dierbaren op een symbolische manier herdenken. Ze kunnen er even stilstaan bij hun verdriet, en troost vinden door een boodschap achter te laten.

Op de troostplek staat een gedichtenpaneel en een zitbank, maar ook een rooster. Aan dit rooster kunnen mensen iets bevestigen: een lintje, een knuffelbeer, een bloem, een spreuk, een persoonlijke boodschap… een symbolische herinnering die kan helpen om het verlies te verwerken.

Rond de troostplek worden ook bloembollen aangeplant. Deze krokussen en narcissen zullen bloeien in het voorjaar en worden het symbool van verbondenheid.

Zo wil het gemeentebestuur iedereen de kans geven om samen troost te vinden. Want troost krijgen en troost geven is nu zo anders dan voorheen…

Ferm
De inrichting van de troostplek is een onderdeel van het project ‘PlantTroost’ van de vereniging Ferm. Ook Ferm Ingelmunster ondersteunt de actie in Ingelmunster.

Schepen van gezondheid Jan Rosseel: “Samen geven we troost een plek waar men verbondenheid in verlies en verdriet, maar ook hoop en vertrouwen in de toekomst kan voelen.”

Trui Lambrecht, Jan Rosseel, Jean-Pierre Deven, Katrien Vandecasteele