Troost-Plek: stille plek aan de Groene Long te Oostrozebeke

Iedereen weet dat Covid19 ons gewone leven heeft ontwricht. Sommigen hebben tijdens het afgelopen jaar een dierbare verloren.

Afscheid nemen kon niet ten volle door de strenge maatregelen die toen van kracht waren. Dat beperkte afscheid weegt nog steeds zwaar door.

Daarom heeft het gemeentebestuur en de lokale afdeling Ferm (Nadine Dejonckheere) zich geëngageerd om een speciale symbolische “PlantTroost-plek” te creëren aan de rustige Groene Long (dicht bij de bijenkorf).

Dit mooie plekje heeft een gedichtenpaneel, zitbanken en een kader voor persoonlijke boodschappen.

Lotgenoten kunnen daar bijeenkomen, kracht putten uit elkaar, verbondenheid voelen, even stil staan bij het afscheid van hun geliefd persoon.

Op deze site kan iedereen een persoonlijke boodschap (zie voorbeeld van Ferm) of een ander weerbestendige gadget (beertje, lintje, foto) ophangen . Deze symbolische herinnering kan helpen om het verlies te verwerken.

Rond het gedichtenpaneel zijn ook bloembollen aangeplant. De krokussen en narcissen zullen bloeien in het voorjaar en staan symbool als teken van steun en troost. Alle inwoners van Oostrozebeke kunnen op deze wijze hun dierbare op een speciale manier herdenken.

Het gemeentebestuur Oostrozebeke vind het belangrijk om, ikv Gezonde Gemeente, alle inwoners te sensibiliseren omtrent verschillende gezondheidsthema’s. Eén onontbeerlijk gezondheidsthema hiervan is het “mentaal welbevinden” om zo de geestelijke gezondheid en de véérkracht van de inwoners te verhogen.

Ook om een lichtpuntje te zijn en steun te bieden tijdens deze moeilijke coronaperiode. Op deze alternatieve bijzondere “PlantTroost-Plek” kan iedereen zijn dierbare herdenken (dat kan het hele jaar door).

Gedicht op het paneel

“deze plek is van ons.
hier zijn wij voor altijd het stille knisperen in
het schitterende ochtendlicht,
de ontluikende bloem, de eeuwige wind.
dat enkel jij zo kijkt hoeven we aan niemand uit te leggen.
zwijgend leggen wij onze handen als vanzelf, in elkaar.
zie, je lacht
want je weet vanzelfsprekend : hier, is waar wij samen zijn, deze plek is van ons.”

VLNR: Evelien Ameye, schepen Jonas Van D’Huynslager, Nadine Jonckheere (Ferm), Nicole Deraedt (Ferm), burgemeester Luc Derudder en San Maes