Trek mee aan de flosj!

Kermis is van en voor iedereen  

Kermissen groeiden uit de jaarmis (kerkmis), geënt op de katholieke heiligenkalender. Het volk stroomde die dag samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. Gaandeweg groeide de mis met jaarmarkt uit tot een echt volksfeest: mooi uitgedost, vaak in nieuwe kleren, werd er in familieverband op krijt geschoten, aan de flosj getrokken, oliebollen, suikerspin of pomme d’ amour gegeten, …. 
Het was vaak één van de weinige uitgaansmogelijkheden waar de dans- en braspartijen de oorspronkelijke katholieke inspiratie verdrongen. Circusartiesten, worstelwedstrijden, spiegeltenten, freaks in het rariteitenkabinet, vlooiencircussen, dansende beren… trokken de publieksaandacht. Nu is kermis eerder een commercieel evenement met sensationele attracties voor individuele beleving. 
 

Beleef de kermis van vroeger 

Erfgoedcel TERF wou deze wat vergeten kermistraditie doorgeven aan volgende generaties via een aanvullend nostalgisch kermisrandprogramma dat mensen opnieuw verbindt, zoals bijvoorbeeld een kermiskoers, wagenspel, volksspelen, reuzenstoet… Hiervoor lanceerde de erfgoedcel in het najaar van 2016 een oproep naar alle verenigingen, instellingen, diensten, wijkcomité’s van de (toen) 7 BIE-gemeenten om een nostalgische insteek voor het lokale kermisprogramma mee te helpen bedenken, invullen en realiseren. 
 

Naar de kermis

Volgende kermissen kregen hierdoor een nostalgisch randje:  

Hooglede: zondag 7 mei 2017 
Kachtem: zondag 25 juni 2017 
Dadizele: zaterdag 9 september 2017 
Izegem: zondag 10 september 2017 
Ingelmunster: zaterdag 23 september 2017 
Lichtervelde: zondag 24 september 2017 

Extra's  

Kom om de koffie in de vertelcaravan 
De vroegere kermisbelevenissen van zowel de foorkramers als foorbezoekers (herinneringen, anekdotes, tradities…) maar ook oude foto’s, affiches,… werden met plezier verteld of getoond in een rondreizende vertelcaravan op de bovenvermelde kermislocaties tijdens een gratis kopje koffie ter opname op www.erfgoedbankmidwest.be  
Met een VR-bril kregen de bezoekers tot slot een virtuele toer langs enkele oude kermisattracties!  

Laat je spierballen rollen 
Onder de titel ‘Wie wordt de sterkste kermisgemeente?’ organiseerde TERF, in samenwerking met de Belgische Touwtrekkersbond, een touwtrekparcours langs vijf kermislocaties.  

'Kermis zoals het vroeger was!'  
Michel Follet reisde rond met zijn kermislezing.

 

Sfeerbeelden 

 

Foto's