Trefdag psychische kwetsbaarheid

Op dinsdag 11 oktober 2022 organiseert het GBO een trefdag 'Psychische kwetsbaarheid', een inspiratie- en ontmoetingsmoment voor toeleiders, hulp- en zorgverleners.

Programma

9u45-11u30: Workshop naar keuze

Workshop 1: Ouderen met een psychische kwetsbaarheid (Mobiel Team Kwadraat)

Psychische problemen bij ouderen komen erg vaak voor, 12% van de personen ouder dan 65 jaar lijdt aan een depressie. Hiervan spreekt 60% niet over zijn/haar gevoelens. Daarom gaan we in deze workshop dieper in op welk aanbod kan helpen en hoe je ouderen kan ondersteunen om de stap hier naartoe te zetten.

Workshop 2: Aan de slag met het sociaal netwerk (Eigen Kracht Centrale)

Burgersaanzet ( EKC, LuS vzw, ...) gelooft in de kracht van een sociaal netwerk en inspireert ons over hoe zij met het sociaal netwerk aan de slag gaan en hoe je als hulp- of zorgverlener naar hun diensten kan toeleiden. Er wordt toelichting gegeven aan de hand van specifieke casussen van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Workshop 3: Herkennen van psychosomatische signalen (Emino)

Tijdens deze workshop staat Veerle van Emino stil bij stress: wat is het, wat doet het, wat zijn energievreters en - gevers, ... Vervolgens wordt gekeken naar veerkracht, burn-out en worden preventieve tips en tricks meegegeven. Er wordt interactief gewerkt door het aanreiken van verschillende methodieken.

Workshop 4: Concrete interventies bij jongeren met een (vermoeden van) psychische problematiek (WINGG)

Sandra van WINGG staat samen met de deelnemers stil bij een aantal concrete interventies bij jongeren (16-24 jaar) met een (vermoeden van) psychische problematiek. Deze interventies kunnen helpen bij het herkennen van psychische problemen en om de psychische weerbaarheid te vergroten. Vervolgens geeft Sandra uitleg bij doorverwijzing en het beschikbare aanbod van WINGG.

Workshop 5: Motivatie bij personen met een psychische kwetsbaarheid en illegaal middelengebruik (Kompas en DET)

In deze workshop hebben Lynn en Annelien het over druggebruikers met een psychische kwetsbaarheid. Ze staan stil bij signalen die kunnen wijzen op druggebruik en hoe je dit bespreekbaar kan maken. Verder gaan ze in op hoe je iemand kan motiveren en ondersteunen tot verandering. Ze ronden af met een weergave van het aanbod binnen de drughulpverlening

11u30-13u: Netwerkmoment met broodjeslunch

Tijdens dit netwerkmoment stellen een aantal organisaties hun werking voor.

13u-14u45: Workshop naar keuze 

Zie workshops tijdens de ochtend.

Locatie

OC De Schouw, Statiestraat 113, Lichtervelde

Inschrijven

Deze trefdag is gratis.

Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande knop tot en met 30 september:

Ik schrijf me in voor de trefdag!

Gerelateerde items