Toolbox regionaal collectiebeleid

Als regionale dienstverlenende organisatie is erfgoedcel TERF zelf geen eigenaar van een collectie, maar nemen we een ondersteunende, adviserende rol op voor niet-professionele collectiebeheerders. In deze 'toolbox regionaal collectiebeleid' bundelen we onze dienstverlening met enkele handige sjablonen en stroomdiagrammen.

De doelgroep van dit regionaal collectiebeleidsplan zijn alle beheerders van erfgoedcollecties in de acht gemeentes die deel uitmaken van de structurele werking van BIE-Midwest: Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden en Wingene. Bij uitbreiding wordt dit collectiebeleidsplan ook ter beschikking gesteld in de ruimere Midwest-regio. Hiertoe behoren bij uitstek alle collecties die beheerd worden door de gemeentes zelf. Als auteur van dit plan draagt erfgoedcel TERF de inhoud ervan uit in de dagelijkse werking.

Onder erfgoedcollecties wordt verstaan: dagelijkse voorwerpen of werktuigen, kunstvoorwerpen, kledij of textiel, religieus erfgoed, … Erfgoedcel TERF is enkel bevoegd om een werking uit te bouwen voor de hierboven beschreven cultureel erfgoedcollecties. Onroerend erfgoedcollecties zoals archeologie vallen hier niet onder. Hiervoor kunt u terecht bij Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst RADAR.

Het document bestaat uit twee delen: een regionaal collectieprofiel en de toepassing ervan in een regionaal collectiebeleid. Dit laatste deel verwijst naar vier sjablonen en flowcharts in bijlage. Samen vormen deze documenten de toolbox regionaal collectiebeleid. De toolbox wil collectiebeheerders ondersteunen bij het maken van beslissingen over verwerving, bewaring, inventarisatie en ontzameling. De documenten zijn opgevat als werkinstrumenten, met ruimte voor lokale accenten en wijzigingen.

Dit regionaal collectiebeleidsplan werd opgemaakt ter uitvoering van OD 1.2: Erfgoedcel TERF werkt samen met diverse partners aan een regionaal collectieprofiel als basis voor duurzame bewaring en/of herbestemming

Documenten

  • Regionaal Collectiebeleidsplan.pdf 2,9 Mb
  • 1.Sjabloon_Schenkingsakte.dotx 142,4 Kb
  • 2.Stappenplan_schenking.pdf 73,2 Kb
  • 3.Matrix_deelcollectiewaarde.pdf 124,8 Kb
  • 4.Stappenplan_ontzamelen.pdf 83,8 Kb