Onderzoeksthema's

STAD ROESELARE

Naam van uw vereniging/organisatie: Stad Roeselare - dienst cultuur/erfgoed

Korte beschrijving organisatie: https://www.roeselare.be/vrije-tijd/cultuur/erfgoed 

Specifieke taakomschrijving: Wij hebben diverse voorstellen, maar staan ook open voor nieuwe onderwerpen die passen zijn bij één van onze erfgoedlijnen voor Roeselare 

Onderzoeksthema (of stage): 

  • Elk huisje heeft zijn kruisje? De regio telt talrijke historische panden. Deze huizen zijn soms eeuwenoud. Maar wie woonde er? Waarvoor werden ze gebruikt? En hoe werden ze doorheen de tijd verbouwd? In dit onderzoek ontsluit je het onroerend erfgoed in de regio en bij voorkeur woningen ouder dan 100 jaar. Elke gevel vertelt een verhaal.
  • Markante vrouwen? Vrouwen bekleden steeds meer hogere functies. Iets wat enkele decennia terug niet zo vanzelfsprekend was. Hoewel er in het verleden ook bijzondere vrouwen waren, was het niet eenvoudig om zich te onderscheiden in de toenmalige mannenwereld. In dit onderzoek gaan we op zoek naar die bijzondere vrouwen. Vrouwen wiens levensverhalen om een of andere reden tussen de plooien van de tijd verloren zijn gegaan. Ze waren misschien niet allemaal beeldschoon of poeslief, maar daarom niet minder de moeite waard om te leren kennen. Welke vrouwen konden hun mannetje staan? Welke verhalen met een vrouw in de hoofdrol spreken tot de verbeelding, of welke vrouwelijke prestaties zijn onbetwistbaar straf? De resultaten uit dit onderzoek kunnen de vergeten vrouwen een gezicht geven en krijgen ze jaren, en soms zelfs eeuwen later toch nog de erkenning die ze verdienen. En misschien zelfs een eigen straat of een plek in de gemeente.
  • Wat schaft de pot? Recepten worden vaak doorgegeven van moeder op dochter (of vader op zoon). Op losse blaadjes, in schriftjes en boekjes worden ze neergekrabbeld. Deze boekjes bevatten een schat aan informatie en bovenal vormen ze de basis voor heel wat (vergeten) lekkernijen. Welke recepten zijn eigen aan onze regio? Klaaskoeken, eierkoeken of lukken? Of is het stoofvlees, bloedworst met appelmoes of hutsepot? Welke gerechten en lekkernijen zijn typisch lokale gerechten? Zoek naar de herkomst van het recept en of er leuke herinneringen mee verbonden zijn. En het resultaat kan een uniek regionaal receptenboek zijn!
  • Dit verhaal neem je niet mee in je graf! Wie ligt begraven in onze waardevolle graven. Wat is hun verhaal? Hebben zij een interessante link met de stad? Wie waren ze, hoe leefden ze en kunnen wij een geheim onthullen.
  • Betekenis en herkomst van straatnamen in Roeselare. Van wanneer dateert de straat, vanwaar komt de naam. Een combo van nieuw onderzoek en samenbrengen van bestaande informatie. Het doel het ontsluiten van onze straatnamen in een app. 
  • ...


Is je onderzoeksvraag of thema relevant voor Roeselare? Stel ons dit voor en we kunnen hier zeker mee aan de slag!

Profiel: Nieuwsgierige, creatieve studenten met goede onderzoeksvaardigheden die zelfstandig kunnen werken.

Gewenste periode: om het even, kan besproken worden

Contact: Beleidsmedewerker cultuur en erfgoed - Caroline Vansteelandt
caroline.vansteelandt@roeselare.be