Telling dak- en thuisloosheid 2022

Wat?

In opdracht van minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding en in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting voerde Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een Point-in-time telling dak- en thuisloosheid uit in de regio Midwest.

Waarom?

Op dit moment zijn er geen cijfers beschikbaar over dak- en thuisloze personen in België. Om een effectief beleid te kunnen voeren zijn betrouwbare cijfers noodzakelijk: cijfers over zowel de omvang als de kenmerken van de doelgroep. Na een eerste telling eind 2020 in de steden Aarlen, Luik en Gent en in de provincie Limburg, was er een gelijkaardige oefening eind 2021 in de steden Charleroi en Namen, in Zuid-West-Vlaanderen en in de eerstelijnszone BraVio rond Vilvoorde. In 2022 werd er geteld in regio Midwest en in vijf andere regio’s in Vlaanderen, nl. in regio Middenkust, arrondissement Brugge, regio Waasland, regio Boom-Mechelen-Lier en welzijnszorg Kempen.

Hoe?

Een point-in-time telling betekent dat op één afgesproken moment alle dak- en thuisloze personen in kaart gebracht worden. De lokale partners vullen (met of zonder de dak- of thuisloze persoon) een korte vragenlijst in. Het succes van deze telling is afhankelijk van de samenwerking met lokale diensten en organisaties die rechtstreeks of onrechtstreeks in contact komen met deze doelgroep.

De resultaten

De resultaten van de telling in de regio Midwest en de andere regio's worden toegelicht op een webinar van de Koning Boudewijnstichting op vrijdag 31 maart om 9u.

Inschrijven voor dit webinar kan via deze link.