Subsidies voor amateurkunsten

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon lanceerde in de zomer van vorig jaar een nieuwe subsidielijn om talentontwikkeling in de amateurkunstensector aan te moedigen. Een projectsubsidie aanvragen kan tot 15 april.

Het projectreglement biedt individuele amateurkunstenaars en -verenigingen financiële ondersteuning van maximaal €10.000 en geldt voor projecten van maximaal 2 jaar. Het project moet een duidelijke meerwaarde hebben voor de artistieke praktijk van de aanvraag.  

Na de eerste indienronde vorig jaar werden een aantal wijzigingen aangebracht in het reglement. Zo komt er jaarlijks een extra indienronde met als eerstvolgende deadline 15 april 2022. Aanvragers dienen vanaf nu ook verplicht samen te werken met een externe partner, zoals bijvoorbeeld een academie voor deeltijds kunstonderwijs, een coach of een professionele artiest. Ook het beroep doen op externe expertise wordt gezien als samenwerking. Op die manier wil de minister de professionalisering van de sector verder stimuleren.  

Het subsidiereglement is een experimenteel reglement, met een maximale looptijd van 3 jaar. Het dient ook om de talentontwikkelingsnoden in de sector te onderzoeken en is een belangrijk element bij de uitwerking van een succesvol toekomstig amateurkunstenbeleid.

Heb je interesse? Lees het volledige reglement en de veelgestelde vragen op de website van het departement CJM.