Strijd en verzet

Midden-West-Vlaanderen, een rustige landbouwstreek? Toch vinden er enkele grote veldslagen plaats, zoals de Slag bij Westrozebeke (1382), Ingelmunster (1580) en Hooglede (1794). In de 18de eeuw maakt de Bende van Baekelandt de streek onveilig. De ligging tussen grote steden zoals Brugge, Ieper en Kortrijk, maakt de regio kwetsbaar voor bendecriminaliteit.

In WOI ligt de regio grotendeels in Duits bezet gebied. Tijdens de wederopbouw wordt de streek een belangrijke uitvalsbasis van de ‘Verwoeste Gewesten’. Het Belgische leger vecht in mei 1940, tijdens WOII, haar laatste veldslag uit in Rumbeke. In het bezette Midwest is er verzet en collaboratie. De repressie achteraf is hard.

Strijd en verzet uit zich in allerlei vormen. In het Klein Seminarie in Roeselare nemen scholieren in de tweede helft van 19de eeuw vrijwillig dienst in het pauselijk Zoeavenkorps om het Vaticaans grondgebied te verdedigen. In 1875 wordt  ook protest gevoerd tegen het Franstalig onderwijs. Albrecht Rodenbach leidt de studentenopstand, de ‘Groote Stooringe’.