Sportclubacademie 2024

In 2024 biedt Midwest opnieuw twee workshops op maat van sportverenigingen aan tijdens de reeks 'Sportclubacademie'. De workshops 'vrijwilligersbeleid' en 'vrijwilligersregelgeving' worden drie keer herhaald in Ardooie, Lichtervelde en Staden.  

Vrijwilligersbeleid

Sportclubs kunnen niet zonder vrijwilligers, maar bestaat de vrijwilliger nog? Hoe komt het dat we de vrijwilliger, trainer, … niet meer vinden? Aan de hand van 10 stellingen gaan we samen (inter)actief op zoek naar de nieuwe vrijwilliger! We willen jullie hierbij inspireren door 5 concrete tips aan te reiken. 

Keuzesessie 1: vaardigheden en beloning 

Hoe gaan we vrijwilligers werven? De meest voorkomende vraag bij bestuursleden. Tijdens deze workshop werken we door rollenspelen aan onze vaardigheden. Die vaardigheden komen van pas bij het aanspreken van mogelijke vrijwilligers binnen jouw sportclub. Tot slot bepalen we aan de hand van een brainstorm en debatoefening hoe we onze vrijwilligers in de bloemetjes willen zetten. 

Keuzesessie 2: authentiek leiderschap 

‘Gras groeit niet door eraan te trekken!’ Dit geldt zeker voor een sportclub. Mensen geven er zichzelf vanuit goesting. Maar hoe werkt dat precies, motivatie? In deze sessie bekijken we leiderschap van onderuit. Wat maakt het dat mensen het beste van zichzelf geven, zodat zij als individu én ook de vereniging als groep kan groeien en bloeien? En vooral: welke rol speel jij hierin als bestuurslid of verantwoordelijke binnen jouw sportclub? Deze sessie vertrekt vanuit het ABC-model (of zelfdeterminatiemodel van Ryan & Reci) als kapstok en wordt doorspekt met praktische tips en tricks. 

Vrijwilligersregelgeving 

In een handig overzicht worden de belangrijkste verplichtingen voor sportclubs opgelijst en praktisch toegelicht: administratieve, financiële en fiscale verplichtingen. We doen dit aan de hand van praktijkvoorbeelden, gebaseerd op de ervaringen van sportclubs. 

Werksessie: Hoe goed is jouw vereniging in orde? Aan de slag met de quickscan! 

Aansluitend op de inleiding gaan we concreet aan de slag met de verschillende verplichtingen, zodat elke sportclub in kaart kan brengen waar er aandachtspunten zijn. Tegelijk wordt een concreet actieplan opgemaakt.  Na deze sessie ga je als sportclub met antwoorden naar buiten en kan je concreet aan de slag! 

Inschrijven

Elke sessie gaat zowel door in Ardooie, Lichtervelde en Staden.

Schrijf je in via onderstaande linken.

Deelnameprijs: €10/vereniging per sessie (ongeacht het aantal leden per sportvereniging)

Vrijwilligersbeleid (telkens van 19u15-22u)

Vrijwilligersregelgeving (telkens van 19u15-22u)
Ardooie: 20 juni 2024 (inschrijven niet meer mogelijk)Ardooie: 13 juni 2024 

Lichtervelde: 16 oktober 2024 (OC De Schouw)

GPS adres: Tweelindenstraat ingeven

Lichtervelde: 21 oktober 2024 (OC De Schouw)

GPS adres: Tweelindenstraat ingeven

Staden: 20 november 2024 (Het Swok)

Staden: 18 november 2024 (Het Swok)