De Slag bij Westrozebeke: een vergeten geschiedenisles herleeft!

11 juli 1302 herkent iedereen meteen als de datum van de Guldensporenslag toen de Vlamingen wonnen van de Fransen. Of ligt het aan de extra feestdag die de meeste Vlamingen hiervoor krijgen? 27 november 1382 daarentegen doet echter geen belletje rinkelen.

Met de toenmalige Slag bij Westrozebeke aan de voet van de Goudberg verloren de Vlamingen, onder leiding van de opstandige Gentenaar Filips van Artevelde, immers hun gulden sporen tegen het Frans ridderleger.

Het dorp Westrozebeke bleef wonderwel gespaard. Een rode draad zou de oorzaak zijn… meteen de start van een nog steeds levendige Mariadevotie.

De slag wordt in het dorpscentrum herinnerd met een kunstwerk van met sporen beslagen ridders. Op de Goudberg trekken enkel nog de landbouwers sporen.

Dit najaar, 640 jaar later, herdenkt Staden i.s.m. erfgoedcel TERF de Slag van Westrozebeke met verschillende activiteiten voor jong en oud in en rond de dorpskern van Westrozebeke van 23 september t.e.m. 27 november.

Maak een middeleeuwse tijdreis met een erfgoedwandeling, een middeleeuws tentenkamp met allerlei demonstraties, een expo rond de Mariadevotie, lezingen, een riddertornooi als leuk buitenspel voor alle leeftijden, …

Bekijk het programma