Samenlevingsdienst en regio Midwest slaan de handen in elkaar

Regio Midwest gaat het engagement met de Samenlevingsdienst aan: de zestien besturen uit regio Midwest en de dienstverlenende vereniging Midwest ondertekenen samen het charter ‘een samenlevingsdienst voor en door jongeren’.

Samenlevingsdienst

De Samenlevingsdienst biedt jongeren tussen 18 en 25 jaar de mogelijkheid om zich gedurende zes maanden voltijds te engageren voor maatschappelijke projecten in de sectoren milieu, zorg, cultuur en welzijn waarbij ze hun competenties kunnen versterken. Tijdens deze periode worden de jongeren begeleid en kunnen ze vormingen volgen. De jongeren ontvangen voor hun engagement een vrijwilligersvergoeding en onkostenvergoeding.

Het programma biedt zoekende jongeren de gelegenheid om vaardigheden te verwerven die essentieel zijn voor hun persoonlijke, sociaal professionele en maatschappelijke ontwikkeling. Burgemeester Rita Demaré (co- voorzitter cluster Welzijn) beklemtoont de grote impact van het programma “83% van de jongeren die deelnemen aan de samenlevingsdienst - van wie bijna de helft weinig onderwijs heeft genoten - vindt een baan of volgt een opleiding binnen de komende 6 maanden”. “Net daarom is dit symbolisch engagement van de regio en de verschillende besturen zo waardevol”, gaat burgemeester Rita Pattyn (co-voorzitter cluster Welzijn) verder.

Engagementsniveau

Het engagement van steden en gemeenten kan zich op vijf mogelijke niveaus situeren.  Dat gaat van een eerder symbolische ondersteuning tot een operationele samenwerking.

De regio Midwest, met de zestien lokale besturen (Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke, Wingene) stapt in op niveau 1 en gaat het symbolisch engagement aan door het ondertekenen van het charter.

Een aantal besturen neemt naast dit regionaal engagement ook een lokaal engagement op. De besturen Ardooie, Meulebeke, Moorslede, Ruiselede en Wingene kiezen ervoor om zich te engageren op niveau 2, waarbij de gemeente jongeren en potentiële gastorganisaties informeert over de Samenlevingsdienst. Ten slotte engageren Izegem en Tielt zich op niveau 3, waarbij bovenop de ondertekening van het symbolisch engagement en het informeren van jongeren en potentiële gastorganisaties, het bestuur een project- of opleidingsdag zal ondersteunen.