Samen met het intergemeentelijk archiefteam trekken lokale besturen volop de digitale kaart

Al van bij de opstart in 2015 zet het intergemeentelijk archiefteam Midwest (IGA Midwest) in op een goed beheer van zowel het analoge als het digitale archief. Dit jaar zetten de aangesloten lokale besturen en IGA Midwest een grote stap voorwaarts in het beheer van hun digitaal archief. Hiervoor gaan ze samenwerken met Digitaal Archief Vlaanderen (DAV).

De steeds verdere digitalisering van lokale overheden zorgt voor nieuwe uitdagingen met betrekking tot het beheer, de (lange termijn) bewaring en de ontsluiting van digitaal gecreëerde of ontvangen informatie. DAV wil een antwoord bieden op deze uitdaging.

Reeds in 2021 sloot IGA Midwest, aanvankelijk als proefproject, met lokaal bestuur Ledegem en Izegem bij DAV aan. Vanaf dit jaar wil IGA Midwest voor hun volledig werkingsgebied de samenwerking met DAV uitbouwen. Binnenkort zullen dus ook Hooglede, Moorslede, Wielsbeke, Wingene, Oostrozebeke en Tielt van DAV gebruik kunnen maken.

Uiteraard dient er nog veel voorbereidend werk te gebeuren waardoor momenteel enkel een aansluiting met het Serieregister is voorzien. IGA Midwest is echter ambitieus en voorziet om dit najaar voor een aantal van de aangesloten besturen ook effectief te starten met de uitbouw van het E-depot. Het streefdoel is om in 2023 met alle lokale besturen die op de dienstverlening van IGA Midwest beroep doen bij DAV voor zowel het Serieregister als het E-depot aangesloten te zijn.  

De afbeelding rechts is een still uit het voorstellingsfilmpje van DAV
De afbeelding boven © Getty.