Regionaal dierenasiel

Lokale besturen hebben een aantal wettelijke verplichtingen op vlak van dierenwelzijn. Meerdere besturen uit de regio kampen met het probleem van tijdelijke opvang van honden en katten. Daarnaast ondervinden ze ook vaak problemen bij de opmaak en de uitvoering van een zwerfkattenplan. De afgelopen jaren werden dan ook de mogelijkheden voor de uitbouw van een regionaal dierenasiel onderzocht.

Het bestaande dierenasiel is te klein, verouderd en ligt zonevreemd. Stad Roeselare engageerde zich om een geschikte locatie voor het oprichten van een nieuw dierenasiel te zoeken. In 2020 kocht Stad Roeselare een woning met bijhorende grond waar het nieuwe dierenasiel ingericht zal worden.

Voor de werking van het regionaal dierenasiel is een vzw-structuur opgericht en werd een coördinator aangesteld. In de vzw staan de asielwerking en het zwerfkattenbeleid centraal, maar ook andere opdrachten rond dierenwelzijn kunnen altijd aangevraagd worden.

Ondertussen zijn al 11 Midwest-besturen aangesloten bij de regionale werking van de vzw Dierenasiel regio Roeselare. Een voorstel van dienstverlening, samenwerkingsovereenkomst en financieel engagement is voor geïnteresseerde besturen uitgewerkt.

Bij vragen kan je contact opnemen met de voorzitter van de vzw, dhr. Arnold Stael via arnold.stael@vives.be .