Regio Midwest bundelt krachten voor sterke gemeenten!

Ondertekening oprichtingsakte Midwest

De 16 besturen van de regio Midden-West-Vlaanderen engageren zich om hun bestuurskracht te verhogen via een doorgedreven samenwerking. De oprichting van de dienstverlenende vereniging (DVV) Midwest draagt hiertoe bij en geeft uitvoering aan de gedeelde ambities van de besturen. Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene geven zo uitvoering aan de beslissing van de gemeenteraad.

De DVV Midwest clustert een aantal ambities: zo zal intergemeentelijk personeel via de DVV Midwest tewerkgesteld worden. De regio beschikt reeds over een archiefteam, GIS-coördinator, ICT-coördinator en medewerker (in aanwerving) en toezichthouder. Naast taken voor de individuele besturen, werken deze experts eveneens voor de regio (afstemming en visievorming).

Regio Midwest voerde op eigen initiatief een regioscreening uit. In 2010 telde de regio 183 samenwerkingsverbanden. Deze lijst werd herleid tot 38 samenwerkingsverbanden, waarbij de gemeenten en steden zelf de touwtjes in handen hebben. De besturen willen de werking van deze verbanden immers efficiënter en transparanter maken en waar mogelijk inkantelen in de DVV Midwest. Via de DVV Midwest zal de regio bijv. intekenen op projectoproepen van de hogere overheid. Het is de bedoeling van de besturen om de samenwerking maximaal af te stemmen op de bestuurlijke grenzen van regio Midwest, zoals deze in de praktijk gegroeid zijn.

Naast de reeds bestaande beheersmatige samenwerking (delen personeel, gezamenlijke aankopen, regionale projecten) zet de regio nu ook in op beleidsmatige samenwerking. Dit is reeds het geval voor bijv. de regionale visie voor het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, het uitwerken van een regionale visie rond openbaar vervoer en mobiliteit, visievorming rond aanpak welzijn (zoals rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp, afstemming werking eerstelijnszones, organisatie van wijk-werken).

De DVV Midwest beoogt samenwerking met alle partners op het terrein om deze ambities waar te maken. Zo is er een samenwerkingsprotocol afgesloten met de provincie West-Vlaanderen en het RESOC. WVI is partner in de DVV Midwest. De collega-besturen uit de regio Westhoek nemen een gelijkaardig initiatief.  Kortom, de 16 besturen zetten via de DVV Midwest volop in op het versterken van de lokale besturen, in samenwerking met elkaar en de partners op het terrein!

Contactpersonen

Kris Declercq – voorzitter Midwestoverleg, burgemeester@roeselare.be

Bert Maertens – ondervoorzitter Midwestoverleg, burgemeester@izegem.be

Saskia Verriest – coördinator Midwestoverleg, s.verriest@wvi.be

www.midwest.be

 

Geef een reactie