Preventiewerker gezondheid

De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Ook de Vlaamse overheid en de gemeentebesturen vinden gezondheid een belangrijk thema. Voor de legislatuur 2020-2025 kon elk gemeentebestuur intekenen op het charter 'Gezonde Gemeente'. 

Om de doelstellingen uit het charter 'Gezonde Gemeente' te realiseren, werd voor 4 besturen (Ingelmunster, Izegem, Oostrozebeke en Lendelede) een intergemeentelijke preventiewerker gezondheid aangeworven. 

Er werd een intergemeentelijke jaarplanning opgemaakt waarin alle standaard gezondheidsthema's aan bod komen. Elk bestuur werd bekeken vanuit een gezondheidsbril. Wat bestaat er reeds en wat zijn noden en tekorten? Aangezien sommige acties ook intergemeentelijk aangepakt kunnen worden, werd ook een intergemeentelijk gezondheidsplan aangemaakt. LOGO Midden-West-Vlaanderen (lokaal gezondheidsoverleg) biedt bij dit alles ondersteuning.

In 2020 werd als eerste actie ingezet op de week van de geestelijke gezondheid in oktober. In Izegem konden de inwoners een 10-tal dagen spreuken spotten over het mentaal welzijn. Er werden ook verschillende PlantTroost-plekjes geopend te Ingelmunster, Oostrozebeke en Lendelede. Een aantal acties uit 2021 zijn een lokaal gezondheidsplan 'Warme dagen' en doedepuntkomma@ingelmunster.