Platform versteendegetuigenissen.be vernieuwd

Benieuwd waar je overgrootvader begraven ligt? En of z'n graf erfgoedwaarde heeft? Verken dan het vernieuwde versteendegetuigenissen.be, hét platform voor de begraafplaatsen in Midwest.

Begin november is traditioneel dé periode van het jaar voor een bezoekje aan het graf van een overleden familielid of geliefde. De herfstkleuren en de vele chrysanten maken onze begraafplaatsen op dat moment tot veel meer dan een plek om te rouwen. Mensen vinden er rust en genieten er van de natuur. Wie er af en toe rondwandelt, laat zich misschien ook wel eens verrassen door de vele historische graven.

Dankzij het vernieuwde platform Versteende Getuigenissen kunnen bezoekers in de Midwestregio hun begraafplaatsen nog beter én anders leren kennen. Met deze tool kan je immers niet alleen opzoeken wie waar begraven ligt, je vindt er ook info over en beeldmateriaal van het mooie funerair erfgoed uit de regio.

 

Bezoek versteendegetuigenissen.be

 

Hoe het begon

Versteende Getuigenissen bestond al meer dan 10 jaar als een erfgoeddatabank. BIE, toen nog een aparte projectvereniging maar op vandaag het cultuur- en erfgoedplatform van Midwest, startte het project in 2010. ‘Van bij de start was het doel het inventariseren van zogenoemde erfgoedgraven, graven met een grote artistieke of historische waarde’, vertelt Elien Vernackt, erfgoedconsulent bij IOED RADAR, één van deelwerkingen van het cultuur- en erfgoedplatform. ‘Samen met vrijwilligers maakten we van al deze graven een beschrijving. Zo kan je nagaan wie er begraven ligt, welke materialen er zijn gebruikt, om welk soort graf het gaat of wat de betekenis van de iconografische elementen is. Uiteraard staat daar ook telkens een foto bij, zodat mensen die de website thuis bezoeken er zich ook iets bij kunnen voorstellen’.

Versteende Getuigenissen groeide zo in de afgelopen jaren uit tot een databank met zo’n 1000 erfgoedgraven uit de BIE-gemeenten. Een uniek platform in Vlaanderen, dat vele andere gemeenten inspireerde. Maar in 2021 was om het verschillende redenen tijd voor een vernieuwing.

 

Vernieuwd platform

De databank werkte nog prima, maar de website zag er wat verouderd uit. ‘De integratie van BIE in Midwest bood een mooie opportuniteit om het platform Versteende Getuigenissen niet alleen te vernieuwen, maar meteen ook op te schalen’, verduidelijkt Ria Beeusaert-Pattyn, burgemeester van Lichtervelde en voorzitter van de cluster cultuur van Midwest. ‘Versteende Getuigenissen is vanaf nu een tool voor de 16 Midwestgemeenten. Midwest heeft daarbij de ambitie om Versteende Getuigenissen verder uit te bouwen tot een hedendaags platform.’

Elien Vernackt: ‘Niet enkel het design van de website, maar ook het gebruiksgemak staan hierbij centraal. Zo kan je vanaf nu ook met je smartphone in de hand een graf opzoeken. Ook het navigeren zal vlotter gaan dankzij een koppeling met een plattegrond van de begraafplaats. Voor een aantal van de 16 gemeenten is dit op vandaag al volledig gerealiseerd. In de komende maanden wordt deze functionaliteit verder uitgebreid voor alle gemeenten. Op die manier wordt de plattegrond van de begraafplaats ook een manier om informatie op te zoeken. Klikken op een graf geeft je meteen meer informatie over wie er begraven ligt en hoe dat graf eruitziet.’

 

Uniek in Vlaanderen

En dat geldt niet alleen voor de erfgoedgraven. Het nieuwe Versteende Getuigenissen biedt immers méér dan een overzicht van het funerair erfgoed. ‘Dankzij een koppeling met de administratieve gegevens, zal je op termijn elke begravene in de regio Midwest kunnen terugvinden. Opzoeken waar je overgrootvader begraven ligt én uitpluizen of zijn graf erfgoedwaarde heeft, kan zo meteen in één zoekactie. Het klinkt logisch, maar toch is dit de eerste tool in Vlaanderen die beide invalshoeken combineert’, legt Saskia Verriest, algemeen directeur Midwest, trots uit. ‘De combinatie van beide databanken én de navigatie via een plattegrond in samenwerking met 16 gemeenten realiseren was geen makkelijke klus. Maar samen met Geo-IT, het bedrijf dat al van bij de start betrokken was, maakten we van Versteende Getuigenissen een tool die opnieuw zijn tijd vooruit is. In de komende jaren maken we samen met de gemeenten verder werk van de inventarisatie van het funerair erfgoed én blijven we investeren in het platform.’

Wie de komende dagen een bezoekje brengt aan één van de vele begraafplaatsen van Midwest en benieuwd is welke (onbekende) familieleden er mogelijk nog begraven liggen, surft dus best al eens naar versteendegetuigenissen.be.

Bekijk de persnota