Planken Revisited

Eind jaren ’80 – begin jaren’90 van de vorige eeuw voerden V.O.B.o.W. vzw en de Werkgroep Archeologie Roeselare een archeologisch noodonderzoek uit aan de Roeselaarse Haven. Ter hoogte een nieuw industrieterrein aan de Zwaaikomstraat wist men o.l.v. Jozef Goderis nog net een uiterst boeiende Romeinse site (1ste-3de eeuw n.Chr.) bloot te leggen. Naast een unieke dakpanoven kwamen ook vijf houten waterputten aan het licht met in hun vulling heel wat vondsten die de activiteiten in de toenmalige nederzetting weerspiegelden. Eén van die waterputten werd destijds ontmanteld en in een schuilkelder uit WOII in de Kokelaarstraat bewaard. De houten elementen kwamen in waterbakken terecht in afwachting van hun conservatie.

Plank zkt. bestemming

Ruim 25 jaar later maakten we hier eindelijk werk van met een PEG-behandeling die eind 2020 werd afgerond. Een deel van het hout was echter niet meer bruikbaar voor conservatie en werd in december 2018 onder de noemer ‘Plank zkt. bestemming’ ter beschikking gesteld aan geïnteresseerden om er een creatieve dan wel nuttige bestemming aan te geven. Bijna 5 jaar en een pandemie later zoekt RADAR de nieuwe eigenaren op om te zien welke bestemming de balken gekregen hebben. Ontdek het hier!

Plank #64 Revisited: Job Verpoorte

Job Verpoorte is geboren in Hulst (NL). Van opleiding scheikundige ging hij stage lopen in Zuid-Afrika en aan fabrieksbouw doen in de voormalige Sovjet-Unie. Uiteindelijk was hij aan de slag als directeur, waarbij hij ’s avonds als ontspanning aan houtbewerking deed en in het weekend ging surfen. Beide hobby’s werden verenigd en na enige tests zei hij de stressvolle ingenieurswereld gedag. Nu is Job professioneel aan de slag als surfplankbouwer.

Hij maakt enkel ambachtelijke houten surfplanken vanuit het idee om duurzame en ecologische producten op de markt te brengen. Ze gaan immers langer mee dan surfplanken uit PU-schuim en zijn minder belastend voor natuur en milieu. Doorgaans wordt balsahout gebruikt vanwege het hele lage soortelijk gewicht, maar in de nose (neusstuk) en de tail (staartstuk) kunnen al wel eens andere houtsoorten geïntegreerd worden om ze te personaliseren. Hier duiken onze Romeinse planken op.

De plank die Job meenam, werd ontdaan van de broze buitenste lagen en de donkere, harde kern verzaagd tot een reeks langwerpige blokjes. Deze combineerde hij met wit balsahout en geel essenfineer tot een yosegi-patroon, een traditionele vorm van inlegwerk uit Japan. De hieruit resulterende blokjes heeft hij aan de voor- en achterzijde van twee surfplanken verlijmd om uitgewerkt te worden tot neus- en staartstukken. Om een mooi afgerond resultaat te verkrijgen moest Job per onderdeel een dag lang schuren en schaven, wat door het verschil in hardheid van de verschillende elementen immers niet zo vanzelfsprekend was.

De surfplanken werden uiteindelijk met een glasvezeldoek en epoxyhars afgewerkt om ze te verstevigen en waterdicht te maken. Het resultaat van het verwerken van het Romeinse hout is een kleinere flyin’pyama (5’11” x 29 liter) met spitse punt en okerkleurige randen en een grotere lebrouhaha (6’6” x 42 liter) met stompe punt en mintkleurige randen. In de zomer van 2019 zijn ze voor het eerst met succes uitgetest.

‘Jabali’ is overigens het Spaans voor ‘everzwijn’, de bijnaam van Job in Spanje als grote, bebaarde noorderling. ‘Surfen als een everzwijn’ laat zich ook vertalen als ‘vol passie surfen’, iets waar Jabali Surfboards met zijn duurzame houten surfplanken helemaal voor staat.

Meer info vind je op:

Documenten

  • Romeinse planken - houten waterputten te Roeselare-Haven.pdf 1 Mb