Optimaliseren van een bijhoudingsproces met GIS: IBA’s in Wingene

GIS is een middel, geen doel op zich. In Wingene hebben ze onder dit motto een aantal interne bijhoudingsprocessen onder de loep genomen en geoptimaliseerd. Wingene voert al jaren een specifiek beleid rond IBA’s. De IBA’s werden tot voor kort bijgehouden in één extreem uitgebreide exceltabel met soms zeer ad hoc ingevulde velden. Deze manier van werken werd volledig herleid tot het bijhouden van een GIS-kaart en het invullen van een pop-up. Voordelen:

  • onmiddellijke visualisatie op kaart, hergebruikt in andere interne loketten
  • bijhouding op 1 plaats
  • onmiddellijke CRAB-adressencontrole
  • meer uniformiteit bij het invullen van de velden

iba's

iba's2

IBA’s worden ingetekend als puntenlaag. Op dezelfde manier worden ook afkoppelingen bijgehouden op perceelsniveau.

afkoppelingen

Via Power Query worden de in het GIS bijgewerkte gegevens uit de achterliggende SQL-databank rechtstreeks geïmporteerd in een exceltabel (met specifieke layout en filters), die verder kan gebruikt worden voor alfanumerieke analyses. De omgekeerde weg lukt (nog) niet.

In Wingene wordt gewerkt met ArcGIS Server. De verschillende loketten zijn sinds kort met de nieuwe Web App Builder (WAB) herwerkt en worden organisatiebreed en gestructureerd aangeboden op een intranetpagina, met een onderscheid tussen consulteer- en beheerloketten (ontwikkeling door Martijn Debever):

WAB Wingene

portaalpagina

Powered by WPeMatico