Open Monumentendag 2021

We konden er niet rond: de vorige editie van Open Monumentendag was bescheiden. Dit jaar schudden we de coronapandemie al een beetje van ons af en kunnen we opnieuw uitpakken met een divers en uitgebreider programma. Onroerenderfgoeddienst RADAR en de vele lokale organisatoren verwelkomen je opnieuw in heel wat grote en kleine monumenten of panden met erfgoedwaarde in de regio Roeselare. 

Bekijk onze Open Monumentendagbrochure

 

INGELMUNSTER

Het verleden ontmoet het heden, religieus erfgoed in de Sint-Amandskerk 

Gemeente Ingelmunster Dienst Vrije Tijd i.s.m. parochie Sint-Amand, met steun van TERF

De Sint-Amanduskerk kent een rijke geschiedenis. De eerste kerk dateert uit de 6de eeuw en werd doorheen de eeuwen uitgebreid en grotendeels herbouwd. De huidige, beschermde kerk is een pak jonger en dateert uit de 18de eeuw. Toch bezit ze houtsnijwerk en kunstvoorwerpen uit de vorige kerk, met o.a. één van de oudste disbanken (1677) uit de regio. In kader van het inventarisatieproject met erfgoedcel TERF kan je nu de mooiste en meest typische objecten – normaal goed opgeborgen in kasten – bewonderen.

11 - 12/09/2021 | 14u - 18u
Sint-Amandskerk | Marktplein, Ingelmunster
Inschrijven verplicht |via https://ingelmunster.kwandoo.com of vrijetijd@ingelmunster.be of 051 32 14 65

 

MOORSLEDE 

Uit puin herrezen, de wederopbouw van Slypskapelle na WOI 

Cultuurraad Moorslede, cultuurdienst Moorslede en Heemkring Moorslede, met steun van TERF

De tentoonstelling in GC D’Oude Schole schetst de vernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Slypskapelle en de wederopbouw na de oorlog. Maar er is ook een fotozoektocht voor de jongsten in het centrum van Slypskapelle. En dan is er nog de tuin van de Oude Pastorie, die ook heropgebouwd werd op de bestaande grondvesten na de oorlog.  De tuin is op Open Monumentendag voor het eerst toegankelijk als dorpspark, ga een kijkje nemen als je in de buurt bent.

12/09/2021 | 10u-18u 
GC D’Oude Schole | Strobomestraat 11A, 8890 Moorslede 
Dorpsplein Slypskapelle | Dorpsplein Slyps, 8890 Moorslede

Dadizele, Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw - 200 jaar Jean Baptiste Bethune (1821-1894)

Stichting de Bethune, Kortrijk

De Brugse bisschop Malou wilde, n.a.v. het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van 1854, een monumentale kerk voor zijn bisdom om dit dogma te eren. De eerste plannen waren van de Engelse architect Edward Welby Pugin. Na het overlijden van Pugin in 1875 gaf de opvolger van Malou, bisschop Faict, de opdracht door aan Jean Baptiste Bethune. Het interieur van de kerk, ingewijd in 1880, was volledig het werk van Bethune en zijn adepten. Door oorlogsschade is veel vernietigd, maar de rondleiding zal ingaan op de nog altijd bestaande neogotische sporen in het beschermd monument. Daarnaast geven acht roll-​up banners in de basiliek de geschiedenis weer van dit prachtig religieus bouwwerk.

12/09/2021 | 14u30-15u15 
BASILIEK VAN OLV VAN DADIZELE | Plaats 1, 8890 Moorslede (Dadizele)

WINGENE 

Samen onder één dak 

Gemeentebestuur Wingene i.s.m. de plaatselijke kunstacademie en verenigingen, met steun van TERF

De twee bibliotheken van de gemeente Wingene bevinden zich sinds 1 augustus 2021 onder één dak namelijk dat van de Sint-Jozefkerk te Hille-Zwevezele. Een bibliotheek in een kerk? Dat is een bijzondere en geslaagde combinatie. De gemeente zet daarom deze locatie in de kijker op Open Monumentendag. En de feestvlaggetjes zullen uithangen! Tussen 9 en 12 uur is er heel wat te beleven, zowel binnen als buiten. Zo is er binnen is een gezellige binnentuin voorzien met een vrij podium voor plaatselijk talent. Het Davidsfonds Zwevezele stelt er ook zijn nieuwe boekenoogst voor met ‘Vers geperst’ en er komt een schrijver op bezoek. Buiten is er een demo van Tuinhier, een zomerbar en kinderanimatie. Van harte welkom!
 
12/09/2021 | 9u - 16u
Bibliotheek kerk Hille | Wingenesteenweg 2A, Wingene

 

IZEGEM 

Eperon d’Or

Eperon d'Or, met steun van TERF

De industriële erfgoedsite bruist opnieuw van activiteit. Cursisten van Syntra West Roeselare en leerlingen van d’Academie Sint-Niklaas exposeren hun opmerkelijke schoen- en handtascreaties van het voorbije jaar. Op deze slotdag van de tijdelijke tentoonstelling ‘Vice Versa’ over historische Izegemse haardtegels kan je zien hoe handgemaakte tegels gemaakt worden. En je kan ook zelf een kleitegeltje maken! Er zijn doorlopend demonstraties van machines en technieken uit de schoen- en borstelnijverheid en de permanente tentoonstelling is gratis te bezoeken.
Eperon d’Or is traditioneel op Open Monumentendag ook weer dé plek om oldtimerwagens te spotten. En wie met een prijs naar huis wil, doet best mee aan de jaarlijkse Schoentjesworp om 16u (onder voorbehoud).

12/09/2021 | 10u - 18u
Eperon d’Or | Prins Albertlaan 5, Izegem
Inschrijven verplicht | via 051 31 64 46 of www.eperondor.be

 

Stoom en Stroom 

Ja, het museum Stoom en Stroom gooit opnieuw de deuren open! De stoomvrienden presenteren er fier de resultaten van hun maandenlange arbeid aan de stoommachine: ze herstelden het kleppensysteem van de lagedrukcilinder, poetsten geduldig oliecircuits en maakten het mogelijk dat je als bezoeker nu nog beter de werking van de machine kan zien. Want inderdaad: de beschermde stoommachine kan weer draaien. De werking en de geschiedenis van de Izegemse elektriciteitscentrale is, samen met nieuwe informatie, gebundeld in een gloednieuw en toegankelijk boekje dat je hier meteen ook kunt kopen.
Verder vind je hier op Open Monumentendag een wonderlijk werkende collectie miniatuur stoommachines en kan je je laten fotografen als een stoere stoommachineoperator bij de kolossale stoommachine.

12/09/2021 | 10u - 18u
Museum Stoom en Stroom | Prins Albertlaan 3, Izegem
Inschrijven verplicht | via 051 31 64 46 of www.eperondor.be

 

Op zoek naar sporen 

Eperon d’Or, met steun van TERF

Het goederenstation was lange tijd de draaischijf voor o.a. de schoenen- en borstelnijverheid maar ook voor bijvoorbeeld de duivensport. Wanneer en hoe dit station er is gekomen, het verhaal van de drukte om en rond het station, vertelt een gids je in geuren en kleuren.
Ook van de Eerste Wereldoorlog is er een spoor terug te vinden… Kom op ontdekking!

12/09/2021 | 10u - 18u
Goederenstation | Dirk Martenslaan 3, 8870 Izegem

 

Cinema Rural in zaal Tijl 

Eperon d’Or i.s.m. CAG en TERF

Uitzonderlijk en wellicht voor de laatste keer opent het filmzaaltje ‘Zaal Tijl’ uit 1956 voor een beperkt aantal bezoekers. In het filmzaaltje kon je vroeger terecht als je fan was van het alternatieve filmaanbod. Cinema Rural – een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis - strijkt er neer met uniek historisch beeldmateriaal over het landbouwleven van vroeger.
Zoals dat in prille cinematijden het geval was, worden de stille beelden begeleid door live pianomuziek. Als een bevoorrechte getuige geniet je zo van het agrarische verleden met het harde werk van mens en dier op het veld.

12/09/2021 | 10u - 18u
Zaal Tijl | Kerkstraat 13, Izegem
Inschrijven verplicht | via 051 31 64 46 of www.eperondor.be

 

ROESELARE 

Zingedichten, nieuwe gedichten over zingeving 

Daniel Billiet en Tom Veys (Woordentij), met steun van TERF

Had de coronalockdown voordelen? Toch wel, want veel mensen gingen in die periode nadenken over waar ze mee bezig zijn. 14 dichters reageerden enthousiast op de uitnodiging van Woordentij om een nieuw gedicht te schrijven over zingeving. In het kader van Open Monumentendag op zondag 12 september 2021 organiseert Woordentij twee voorleesmomenten op twee bijzondere locaties in de binnenstad in Roeselare: in de klokkentoren van de Sint-Michielskerk en de kerk van De Bremstruik. Je kan er ook de dichtbundel aankopen voor €5.


12/09/2021 | 14u, 15u, 16u en 17u (duurtijd: telkens ca. 40 min.)

Klokkentoren Sint-Michielskerk | Sint-Michielsplein, Roeselare (toegang via de deur bij het beeld van Marie Louise Demeester, aan de kant van de Vrouwenstraat)
Kapel van De Bremstruik | Arme-Klarenstraat 36, Roeselare

 

Geboortefeest Reus Jempi in KOERS 

KOERS. Museum van de Wielersport i.s.m. Reusselaere 

Dé grote dag voor reus Jempi is aangebroken! Op de muzikale tonen van de Koninklijke Stadsharmonie wordt hij plechtig verwelkomd, gezegend en in het bevolkingsregister ingeschreven door burgemeester Kris Declercq en de voorzitter van Reusselaere, John Huvaere.
Nadien volgt een ludieke optocht door de stad met alle Roeselaarse reuzen en enkele reuzen van naburige gemeenten.
Op het Polenplein en in KOERS breekt dan het geboortefeest los met heel wat reuzeplezier voor de ganse familie (duw een reus!, kleikoppen-knutselen, reuzengames spelen,…), feestelijke gasten en natuurlijk een toast op reus Jempi!

12/09/2021 | 13u30 - 17u
KOERS. Museum van de Wielersport | Polenplein 15, Roeselare

 

Exclusief bezoek aan interbellumwoning Joseph De Bruycker - VOLZET

Familie Priem-Jansoone, met steun van TERF

In 1932 ontwierp de Roeselaarse architect Joseph De Bruycker dit burgerhuis, waarvan zowel het interieur, het exterieur als de tuin zijn beschermd als monument. Tijdens de afgelopen jaren werd de woning door de eigenaars met bijzonder veel zorg gerestaureerd en geïntroduceerd in de 21ste eeuw. Het is dan ook niet meer dan terecht dat dit pand genomineerd werd voor de onroerenderfgoedprijs 2021!
Wil je dit knap staaltje architectuur met eigen ogen bewonderen? Schrijf je dan zeker in voor de rondleiding want de plaatsen zijn beperkt. Om privacyredenen wordt er gevraagd om geen foto’s te maken aan de binnenzijde.
Te laat voor inschrijving? De tuin wordt opengesteld zonder inschrijving en biedt u een uniek zicht op de zij- en achtergevel van de woning.

12/09/2021 | start rondleiding om 10u, 10u30, 11u, 11u30, 13u30, 14u, 14u30, 15u, 16u, 16u30, 17u en 17u30
Veldstraat 146, Roeselare
Inschrijven verplicht (VOLZET) | via omd@priem-jansoone.be

Jouw stem kan het verschil maken: steun ons lokaal erfgoed en breng je stem uit voor dit pand!
Een stem uitbrengen kan tot en met Open Monumentendag op www.onroerenderfgoedprijs.be

 

Vlaanderens Wonderknape 

Stad Roeselare i.s.m. vzw Albrecht Rodenbach 

Ontdek tot en met 26 september de tentoonstelling ‘Vlaanderens Wonderknape’. 165 jaar geleden werd Albrecht Rodenbach in Roeselare geboren, ook wel de Rodenbachstad genoemd. Albrecht werd zelfs het symbool bij uitstek van de Vlaamse Beweging. De expo neemt je mee naar zijn leefwereld, familie en het Roeselare van zijn tijd. De focus ligt op zijn leven en werk én op Roeselare’s vereniging van de Rodenbachfiguur. Wanneer ontstond de mythe en welke vormen nam de verering aan? Was de erkenning eerder postuum of ook al tijdens zijn korte levensbestaan? Je ontdekt het allemaal in de tentoonstelling.
Zowel om 14u als om 16u wordt er een gratis rondleiding voorzien.

T.e.m. 26/09/2021 | 14u - 18u
Ter Posterie | Ooststraat 35, Roeselare
Inschrijven mogelijk | via https://vanrslshop.roeselare.be/Exhibitions/Register

 

TIELT

Neem een kijkje achter de schermen van Theater Malpertuis!

In het kader van Open monumentendag kan je een rondleiding boeken, en tonen we je graag alle kantjes en hoekjes van ons theaterhuis.

12/09/2021 | rondleidingen om 14u en om 15u30  - groepen van maximaal 20 personen.

Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt

Inschrijven via www.malpertuis.be

 

RUISELEDE

Molens kijken

't Molenerf

De molenaar neemt je mee in de eeuwen oude geschiedenis van de Knokmolen. Je maakt kennis met de techniek van de molen en de molentaal. Er is ook een mechanische maalderij aangedreven door een dieselmotor.

12/09/2021 | 10u18u

Knokmolen, Knokstraat 10, Ruiselede

 

Foto's