Nieuw archiefdepot voor Wielsbeke

De bibliotheek van Wielsbeke voelt zich ondertussen al helemaal thuis op haar nieuwe stek in de Sint-Laurentiuskerk. Maar ook het gemeente- en OCMW-archief van Wielsbeke vindt in Bibox haar onderdak. Onder de burelen van het bibliotheekpersoneel bevindt zich namelijk een heus nieuw archiefdepot dat volledig is voorzien van de nodige verrijdbare rekken.

Het intergemeentelijk archiefteam volgt er aan de hand van enkele dataloggers de temperatuur en relatieve vochtigheid verder nauwgezet op en bereidde de archiefverhuis tot in de puntjes voor. Elk te verhuizen archiefdoos kreeg een etiket met uniek nummer. De kleur van het etiket in combinatie met het nummer duidt aan waar de archiefdoos een plaatsje dient te krijgen in het nieuwe archiefdepot. 

Helaas dwarsboomde corona de vooropgestelde timing. Met de hulp van de poetsdames, de technische dienst en een verhuisfirma werd het merendeel van het gemeente- en OCMW-archief naar het nieuwe archiefdepot verhuisd. Een klein deel van het OCMW-archief bevindt zich momenteel nog in de kelder van het woonzorgcentrum. 

De archiefverhuis is bijna volledig achter de rug, maar betekent echter niet dat het werk er ook helemaal op zit. Een controle van alle verhuisde archiefdozen is noodzakelijk om zeker te zijn dat nergens iets is achtergebleven. De grotere stukken zoals de bevolkingsregisters worden stuk voor stuk van de noppenfolie ontdaan. Deze noppenfolie diende om hen tijdens de verhuis te beschermen tegen schokken en eventuele schade. En om alles in het nieuwe archiefdepot eenvoudig en snel terug te vinden, maakt het archiefteam ondertussen ook een nieuwe plaatsingslijst op. Het archiefdepot in Bibox ontving daarnaast ook al heel wat archiefoverdrachten van de gemeentelijke diensten. 

Door dit nieuwe archiefdepot wordt het gemeente- en OCMW-archief Wielsbeke nu centraal bewaard, wat het beheer ervan alleen maar ten goede komt. Het intergemeentelijk archiefteam is meer dan enthousiast om dit beheer in goede banen te leiden. 

Foto's