Neuzen naar reuzen

Met het project ‘Neuzen naar reuzen’ wou erfgoedcel TERF de vergeten reuzen uit de regio opnieuw in het straatbeeld brengen en hun verhaal en tradities doorgeven aan de jongere generaties.  

Het organiseerde hiervoor een startvergadering in Dadizele op 22 september 2014 waar wijlen Guy Vandendriessche (vzw Reuzen in Vlaanderen) en Bruno Stappaerts de aanwezigen het belang van de reuzentraditie duidelijk maakten. Nadien volgde een ronde van de tafel met de stand van zaken van de reuzen in de Roeselaarse regio. Het ‘Neuzen naar reuzen’ project was geboren. 


Ondersteuning door erfgoedcel TERF  

Het prille enthousiasme tijdens deze startvergadering mondde uit in een revival van bestaande en nieuwe reuzengemeenschappen en -activiteiten. In Kachtem, Izegem, Ingelmunster, Dadizele, Moorslede, Gits, Hooglede, Roeselare en Staden brachten zij de reuzen terug tot leven via de heropbouw van verloren gewaande reuzen, doop- en trouwfeesten van reuzen, nieuwe kleren voor reuzen, de inzet van reuzen bij lokale feestelijkheden (kermissen, batjes, enzoverder), de onderlinge uitwisseling van hun reuzen…

Erfgoedcel TERF speelde hierbij een faciliterende rol met:

  • de lancering van diverse oproepen (naar rondslingerend reuzenmateriaal (foto’s, filmpjes, objecten, …) bij mensen thuis, helpers en dragers, …)
  • het beschikbaar stellen van promotiemateriaal zoals een overkoepelend logo voor het regionaal reuzenproject, reuzenbanners, badges, reuzenpostkaarten…
  • financiële ondersteuning (transport- en herstellingskosten, subsidiëring publieksprojecten)
  • de organisatie van hulpverlenende acties zoals de reuzenambulance, een reuzen repair café
  • borgingsmaatregelen via een mondeling geschiedenisproject, inscannen reuzenmateriaal op erfgoedbank Midwest
  • het enthousiasmeren van de jeugd via de organisatie van een reuzennamiddag ism Histories vzw, WIE en Reusselaere voor de Scouts van Rumbeke met allerhande reuzenactiviteiten en -workshops.

Documenten

  • OVERZICHT REUZEN IN DE BIE Midwest REGIO 2021.docx 15,2 Kb Gepubliceerd op 16-07-2021 om 00:00
  • OVERZICHT-REUZENACTIVITEITEN-in-de-BIE Midwest-regio.docx 73,4 Kb Gepubliceerd op 16-07-2021 om 00:00

Foto's