Plank #BSWP Revisited: Mike Van Acoleyen

Mike Van Acoleyen is een veelzijdig auteur en grafisch kunstenaar. Op de Archeologiedagen van 2018 ving hij al een glimp op van het Romeinse hout dat zich in de voormalige Roeselaarse schuilkelder bevond. De interesse was gewekt, maar bij de verdeling van de planken in het najaar bleven er voor hem – als gevolg van de grote opkomst – nog slechts enkele vormeloze stukken van een boomstamwaterput (BSWP) over.

Hij bleef echter niet bij de pakken zitten en ging er creatief mee aan de slag. Zo ontstond een eerste reeks van vier kunstwerken die de confrontatie aangaan tussen het 2000 jaar oude Romeinse hout en hedendaagse satellietbeelden. Ze bestaan telkens uit een vierkant kader met grafisch uitgewerkte achtergrond, waarop één of meerdere stukken Romeins hout verlijmd werden. Dit resulteert in meerlagige composities die de toeschouwer uitnodigen om steeds dieper te gaan kijken, een beetje zoals een archeoloog in de grond.

Het basisthema van de kunstwerken is de link Roeselare - Rome (Roma) via het Romeinse hout dat prominent in elk werk aanwezig is. Dit uit zich in kleurrijke satellietbeelden van zowel de Roeselaarse archeologische vindplaats aan de Zwaaikom als illustere vindplaatsen in Rome, zoals het Forum Romanum. Vormelijk refereren de terugkerende vierkanten naar de houten waterput en de tekstelementen in Nederlands en Latijn naar zowel de historiek van het hout als de begingeneriek van ‘De Bello Gallico’ van Julius Caesar, dit in het Romeins monumentaal lettertype.

Intussen is Mike begonnen aan een nieuwe reeks van kunstwerken die doorborduren op dit thema. To be continued … Wie wil, kan enkele van zijn werken de rest van het jaar in levende lijve aanschouwen op de rondreizende tentoonstelling ‘Circuit Artistiek 2023’ in diverse Kortrijkse deelgemeenten.

Circuit Artistiek 2023

Meer realisaties van Planken Revisited