Midwest, de nieuwe thuis van cultuur- en erfgoedplatform BIE

Eind 2017 werd de dienstverlenende vereniging (DVV) Midwest opgericht waarbij 16 besturen van de regio Midden-West-Vlaanderen zich engageerden om hun bestuurskracht te verhogen via een doorgedreven samenwerking. Het gaat om de gedeelde ambities van de gemeentes Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. De oprichting van deze organisatie liet toe een team voor de regio samen te stellen dat een aantal gespecialiseerde taken en diensten voor de deelnemende besturen kan opnemen. Naast het verhogen van de bestuurskracht, hebben de besturen in de regio ook de ambitie om zoveel mogelijk bestaande samenwerkingsverbanden een plaats te geven onder de koepel van DVV Midwest. Transparantie, efficiëntie, sterke besturen en een sterke regio staan hierbij voorop.

Vanaf 1 december 2020 krijgt ook het cultuur- en erfgoedplatform BIE, een plaats binnen Midwest. Nieuwe mogelijkheden voor een verdere intensivering van intergemeentelijke samenwerking kunnen zo verkend worden.

Wat is BIE

BIE is een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur en erfgoed dat sinds 2008 actief is in zeven gemeenten in de regio Midden – West-Vlaanderen, namelijk Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden. Via een unieke samenwerking tussen Vlaanderen en de lokale besturen bouwde BIE verschillende deelwerkingen uit: naast erfgoedcel TERF herbergt het samenwerkingsverband ook nog de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst RADAR en een samenwerking op het vlak van cultuur en bibliotheken. BIE is zo al 12 jaar een vertrouwde partner van de gemeentebesturen en de cultuur- en erfgoedspelers in de regio Roeselare. Het grote publiek kent BIE vooral van de coördinatie van evenementen zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag, Jazzcircuit en de Boekenbeursbus. Maar ook met projecten zoals ‘Hier huist traditie’ over generatiebedrijven in de regio en de Erfgoedbank Midwest zette BIE zich de afgelopen jaren op de kaart.

Deze opgebouwde expertise neemt BIE dus vanaf 1 december mee naar Midwest. “Voor de aangesloten BIE-gemeenten verandert er niets, zij blijven de prioritaire partners van BIE” geeft Kurt Himpe als ontslagnemend voorzitter van de raad van bestuur van BIE, aan. Vanaf 1 januari 2021 treedt ook gemeente Wingene toe tot het cultuur- en erfgoedplatform.

“Met de integratie van een cultureel samenwerkingsverband in een streekintercommunale zet regio Midwest de bakens uit. Dit traject is vernieuwend, pakt de zogenaamde bestuurlijke verrommeling aan en kan inspirerend werken voor toekomstige regionale samenwerkingen elders in Vlaanderen”, verduidelijkt voorzitter Kris Declercq. “Bovendien maakt Midwest zijn ambities waar om binnen de regio over de grenzen van beleidsdomeinen heen intenser met elkaar samen te werken.”

Met de komst van BIE versterkt en verbreedt Midwest de regionale samenwerking in de komende jaren. Voor BIE zelf start een nieuw hoofdstuk als cultuur- en erfgoedplatform binnen Midwest. Behalve een nieuwe look en feel zal het publiek van deze integratie weinig merken: voor vragen over cultuur en erfgoed kan iedereen nog steeds terecht bij BIE. Het BIE-kantoor vind je op de eerste verdieping van het Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie in de Ooststraat in Roeselare en dit blijft ook zo behouden in de toekomst.

Kurt Himpe (ontslagnemend voorzitter van de Raad van Bestuur van BIE) en Kris Declercq (voorzitter DVV Midwest)

Perscontacten

Kris Declercq | voorzitter DVV Midwest | +32 (0) 51 262 201 | kris.declercq@roeselare.be
Ria Beeusaert-Pattyn | voorzitter cluster cultuur DVV Midwest | +32 (0) 477 370 321 | ria.pattyn@lichtervelde.be

Saskia Verriest | algemeen directeur DVV Midwest  | +32 (0) 477 503 046 | saskia.verriest@midwest.be
Nele Provoost | coördinator BIE Midwest | +32 (0) 496 808 285 | nele.provoost@midwest.be