Midwest, de nieuwe thuis van cultuur- en erfgoedplatform BIE

Sinds 1 december is cultuur- en erfgoedplatform BIE onderdeel van de dienstverlenende vereniging Midwest.

Deze intercommunale werd eind 2017 opgericht met als doel de samenwerking tussen 16 gemeentebesturen in de regio Midden-West-Vlaanderen te verhogen. Het gaat om de gedeelde ambities van de gemeentes Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. De oprichting van deze organisatie liet toe een team voor de regio samen te stellen dat een aantal gespecialiseerde taken en diensten voor de deelnemende besturen kan opnemen. Naast het verhogen van de bestuurskracht, hebben de besturen in de regio ook de ambitie om zoveel mogelijk bestaande samenwerkingsverbanden een plaats te geven onder de koepel van DVV Midwest. Transparantie, efficiëntie, sterke besturen en een sterke regio staan hierbij voorop.

BIE is een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur en erfgoed dat sinds 2008 actief is in zeven gemeenten in de regio  Midden – West-Vlaanderen, namelijk Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden. Via een unieke samenwerking tussen Vlaanderen en de lokale besturen bouwde BIE verschillende deelwerkingen uit: naast erfgoedcel TERF herbergt het samenwerkingsverband ook nog de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst RADAR en een samenwerking op het vlak van cultuur en bibliotheken. BIE is zo al 12 jaar een vertrouwde partner van  de gemeentebesturen en de cultuur- en erfgoedspelers in de regio Roeselare. Het grote publiek kent BIE vooral van de coördinatie van evenementen zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag, Jazzcircuit en de Boekenbeursbus. Maar ook met projecten zoals ‘Hier huist traditie’ over generatiebedrijven in de regio en de Erfgoedbank Midwest zette BIE zich de afgelopen jaren op de kaart.

Deze opgebouwde expertise neemt BIE dus vanaf vandaag mee naar Midwest. “Voor de aangesloten BIE-gemeenten verandert er niets, zij blijven de prioritaire partners van BIE” geeft Kurt Himpe als ontslagnemend voorzitter van de raad van bestuur van BIE, aan. Vanaf 1 januari 2021 treedt ook gemeente Wingene toe tot het cultuur- en erfgoedplatform.

Voor de inwoners van de BIE-gemeenten verandert er weinig: iedereen met vragen over cultuur en erfgoed kan nog steeds bij BIE terecht. Het BIE-kantoor vind je op de eerste verdieping van het Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie in de Ooststraat in Roeselare en dit blijft ook zo behouden in de toekomst.

De volledige persnota vind je terug in bijlage. 

Documenten

  • Persnota_InkantelingBIEMidwest_01122020.pdf 424,2 Kb