Met de digihelpers naar Lieven Scheire

Op woensdag 5 juni gingen we met een groepje digihelpers van de verschillende uithoeken van Midwest kijken naar de voorstelling “A.I.” van Lieven Scheire.

Lieven Scheire nam ons gedurende een tweetal uur mee in de verbazingwekkende mogelijkheden van artificiële intelligentie. Aan de hand van enkele eenvoudige, concrete voorbeelden werd het voor de gewone mens iets duidelijker hoe software met artificiële intelligentie te werk gaat om verbindingen te maken en patronen te herkennen. 

Chat GTP, Dall E, toepassingen in de medische sector, maar ook de consequenties voor beroepen die dreigen weg te vallen door de komst van AI, … Dit passeerde allemaal de revue en bracht stof tot nadenken. 

De boodschap van Lieven Scheire was duidelijk: De resultaten van artificiële intelligentie verbluffen ons allemaal, en we hebben er geen idee van hoe ver dit zal evolueren en hoe snel dit zal gebeuren. We staan nog ergens aan het begin van het proces, en het is iets unieks om die ontwikkelingen te mogen aanschouwen. Hij roept op om zeker niet bang te zijn van AI, maar juist om ermee aan de slag te gaan en ermee te leren werken. Want net wanneer je AI beter leert begrijpen, zal je sneller kunnen inschatten wanneer iets onbetrouwbaar is of risico’s inhoudt. 

Ook tijdens een informele nabespreking waren de digihelpers niet snel uitgepraat over de mogelijkheden van artificiële intelligentie en bepaalde bezorgdheden die dit opwekt. Sommige digihelpers gingen al eens aan de slag met chat GTP en deelden hun ervaringen.  

Het was een boeiende en zeer gezellige avond!