Lichtervelde OndersteBoven

De bodem in Lichtervelde herbergt heel wat schatten, archeologische welteverstaan. Ze verstoppen zich doorgaans uit het zicht, maar af en toe komen ze bij werken aan het oppervlak. Dan duiken er archeologen op om ze te onderzoeken en met wat geluk leren ze ons iets bij over het verleden van de gemeente. In het najaar van 2018 dompelde RADAR de inwoners van Lichtervelde onder in hun verleden met een reeks activiteiten.

De tentoonstelling

De afgelopen jaren zijn er heel veel interessante zaken aan het licht gekomen tijdens archeologisch onderzoek in Lichtervelde. Een selectie van deze vondsten kon je van zaterdag 6 oktober tot en met zaterdag 3 november 2018 bewonderen op een gratis tentoonstelling in de foyer van het gemeentehuis. Niet alleen de vondsten uit de oude marktpomp, maar ook van de recente opgraving aan de Stegelstraat kon je er aanschouwen. Bovendien ontdekte je er ook wat luchtfoto’s ons kunnen vertellen over wat er zich onder de grond bevindt.

Het evenement

Op zondag 21 oktober 2018 stond Lichtervelde letterlijk ondersteboven. Het Middeleeuws Collectief bouwde een heus middeleeuws kampement op aan OC De Schouw. Je kon er zwaardvechters aan het werk zien, met pijl en boog leren schieten, je naam laten kalligraferen, ringsteken op een draaimolen, enz. Gegarandeerd kwam je er ogen en tijd te kort. Vanuit het kampement vertrok er een wandeling door het centrum van Lichtervelde en ging je op zoek naar restanten uit het verleden.

In de voormiddag kwam Duo Ultreya op de Site Vancoillie een uniek middeleeuws concert spelen op authentieke en gereconstrueerde instrumenten. De zaal zat gauw vol om deze ‘Vergeten Snaren en Rare Fluiters’ te ontdekken. In de weken na het evenement konden de metersbrede streetart-tekeningen van Sonja Mazereel nog bewonderd worden in de Neerstraat en op de Marktplaats.

Lichtervelde OndersteBoven was een organisatie van IOED RADAR i.s.m. Gemeente Lichtervelde, de Heemkundige Kring Karel Van de Poele en het Middeleeuws Collectief. Met steun van Erfgoedcel TERF en Vlaanderen.

Documenten

  • Lichtervelde ondersteboven Poster A2_def.pdf 1,4 Mb

Foto's