Educatief pakket Klankarchitecten

Een educatief pakket over de beiaardcultuur voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Dit educatief pakket wil de passie voor beiaardcultuur aanwakkeren bij leerlingen van de 3e graad basisonderwijs en 1e graad secundair. Historiek, muziek en techniek komen samen in kant-en-klare modules.

 

Naar het educatief pakket

 

‘Wist je dat de beiaard het oudste muzikale massamedium ter wereld is?’

Sinds zijn ontstaan rond 1500 in de Zuidelijke Nederlanden speelde dit unieke torenklokkenspel een informatieve rol in het dagelijks leven van de Lage Landen bij naderend onheil, brand, tijdsaanduiding…
Vandaag zorgt de beiaardmuziek voor sfeer in 60 steden en gemeenten in Vlaanderen. Gratis muziek voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof of achtergrond.

‘Onbekend is onbemind’

Toch blijft de beiaard relatief onbekend bij het brede publiek en al zeker bij jongeren.
Dit educatief pakket wil de passie voor beiaardcultuur stimuleren en doorgeven bij leerlingen van de 3e graad basisonderwijs en 1e graad secundair.

‘Laat je inspireren met dit vakoverschrijdend pakket’

Verken op een interactieve en ervaringsgerichte manier de beiaardcultuur vanuit drie invalshoeken - het gebouw, het instrument en de muziek – visueel vertaald in kant-en-klare modules. Historiek, muziek en techniek komen erin samen.
Als leerkracht kies je zelf de modules volgens je leerdoelen en beschikbare lestijd.
Het resultaat?
‘Klanktoria’-prototypes die de leerlingen zelf bedenken, geïnspireerd op de beiaard.
Verschillende eindtermen en sleutelcompetenties worden hierbij benut, zoals lichamelijke en culturele expressie, mens en maatschappij, wetenschap en techniek, digitale competentie en mediawijsheid, wiskunde en historisch en cultureel bewustzijn.

‘Ga aan de slag’

Surf snel naar www.klankarchitecten.be en laat je fascineren door de beiaard!

Een project van initiatiefnemer de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen.
Samen met de erfgoedcellen van Mechelen, Leuven en Midwest en de gemeente Peer. 
Verder ook met FAROCEMPER en WIE