Plank #19-84 Revisited: Johan Vanassche

Johan Vanassche is een hobby-houtbewerker uit Houthulst met een passie voor het verleden. Voor zijn kunstwerken laat hij zich inspireren door de pure vorm zelf van het hout en de nerven. Eerder ging hij reeds met middeleeuws hout aan de slag binnen het project Balken Revisited. Nu kon hij zich uitleven op de twee Romeinse planken die hij ter beschikking kreeg.

Plank #84 is een fruitschaal geworden, om de eenvoudige reden dat haar oorspronkelijke vorm dit suggereerde. Veel verdere aanpassingen waren immers niet nodig. Op een voetstuk uit de eiken sponde van het echtelijk bed van zijn overleden ouders verleidt ze sindsdien elke passant met haar vruchten. De appelen zijn gedraaid van appelaren-hout, de peer – net als het blad - van middeleeuwse eik, terwijl de andere vruchten uit diverse houtsoorten vervaardigd werden.

Voor plank #19 heeft Johan wat langer op inspiratie moeten wachten, maar uiteindelijk gaf de robuustheid van het 2.000 jaar oude hout de doorslag. Hij zaagde twee stukken uit de plank en ontdeed ze aan één zijde van de verweerde buitenste laag. Het resulterende oppervlak werd opgeschuurd en geolied waardoor kloeke bladen ontstonden die als bijzettafeltje dienst konden doen. Hij monteerde ze hiervoor op voetstukken, waarvan elementen uit de eiken sponde van het echtelijk bed van zijn overleden ouders opnieuw de basis vormden.

Zoals steeds slaagde Johan erin om de typische kenmerken van het eikenhout – vlammen, stralen en jaarringen – ten volle tot hun recht te laten komen. Het laat ons – archeologen – ook toe om bij te leren. Zo was plank #19 haaks op de jaarringen (zuiver kwartiers) gezaagd. Hierdoor voorkwam men vervormingen van het hout, wat ze uitermate geschikt maakte voor allerhande toepassingen. Een bewijs dat de Gallo-Romeinen heel goed wisten waarmee ze bezig waren… en Johan ook.

Meer realisaties van Planken Revisited