Plank #6-24 Revisited: Joe Barber

Roeselarenaar Joe Barber runt de houtzaak ‘Barber Fences’ samen met zijn vrouw Patsy Delarue. Ze zijn dagdagelijks gepassioneerd met hout, duurzaamheid en hergebruik bezig. In het verleden ging Joe reeds aan de slag met middeleeuwse balken om er messen van te maken. Ook nu heeft hij oerdegelijke mesheften gemaakt van het Romeinse plankenhout.

Een plank wordt eerst gekliefd volgens de natuurlijke breuklijnen – om van een stevige basis te kunnen vertrekken – en dan op het juiste formaat afgekort. Van de resulterende rechthoekige blokjes kapt hij de buitenste hoeken af, om ze dan op de draaibank in de gewenste vorm te draaien. Opvallend aan het hier getoonde exemplaar zijn de gaten van houtwormen die zich een kleine 2.000 jaar geleden te goed hebben gedaan aan het eikenhout.

De mesheften worden vervolgens uitgeboord, zodat er met ‘ruimte-epoxy’ (om uitzet en inkrimp tegen te gaan) een lemmet in vastgezet kan worden. De lemmeten zelf zijn afkomstig van ca. 100 jaar oude messen uit gehard staal, die naar wens bijgesneden en geslepen zijn. Op deze manier ontstaat per mes een gelaagd verhaal uit verschillende episodes van de geschiedenis, waar nu met een extra laag een functionele nieuwe en duurzame invulling aan gegeven wordt.

Deze historische keukenmessen worden verkocht of als relatiegeschenk aangeboden. Joe heeft nog wat Romeins plankenhout liggen, dus hij kan nog wel wat messen maken.

Meer realisaties van Planken Revisited