Plank #64 Revisited: Job Verpoorte

Job Verpoorte is geboren in Hulst (NL). Van opleiding scheikundige ging hij stage lopen in Zuid-Afrika en aan fabrieksbouw doen in de voormalige Sovjet-Unie. Uiteindelijk was hij aan de slag als directeur, waarbij hij ’s avonds als ontspanning aan houtbewerking deed en in het weekend ging surfen. Beide hobby’s werden verenigd en na enige tests zei hij de stressvolle ingenieurswereld gedag. Nu is Job professioneel aan de slag als surfplankbouwer.

Hij maakt enkel ambachtelijke houten surfplanken vanuit het idee om duurzame en ecologische producten op de markt te brengen. Ze gaan immers langer mee dan surfplanken uit PU-schuim en zijn minder belastend voor natuur en milieu. Doorgaans wordt balsahout gebruikt vanwege het hele lage soortelijk gewicht, maar in de nose (neusstuk) en de tail (staartstuk) kunnen al wel eens andere houtsoorten geïntegreerd worden om ze te personaliseren. Hier duiken onze Romeinse planken op.

De plank die Job meenam, werd ontdaan van de broze buitenste lagen en de donkere, harde kern verzaagd tot een reeks langwerpige blokjes. Deze combineerde hij met wit balsahout en geel essenfineer tot een yosegi-patroon, een traditionele vorm van inlegwerk uit Japan. De hieruit resulterende blokjes heeft hij aan de voor- en achterzijde van twee surfplanken verlijmd om uitgewerkt te worden tot neus- en staartstukken. Om een mooi afgerond resultaat te verkrijgen moest Job per onderdeel een dag lang schuren en schaven, wat door het verschil in hardheid van de verschillende elementen immers niet zo vanzelfsprekend was.

De surfplanken werden uiteindelijk met een glasvezeldoek en epoxyhars afgewerkt om ze te verstevigen en waterdicht te maken. Het resultaat van het verwerken van het Romeinse hout is een kleinere flyin’pyama (5’11” x 29 liter) met spitse punt en okerkleurige randen en een grotere lebrouhaha (6’6” x 42 liter) met stompe punt en mintkleurige randen. In de zomer van 2019 zijn ze voor het eerst met succes uitgetest.

‘Jabali’ is overigens het Spaans voor ‘everzwijn’, de bijnaam van Job in Spanje als grote, bebaarde noorderling. ‘Surfen als een everzwijn’ laat zich ook vertalen als ‘vol passie surfen’, iets waar Jabali Surfboards met zijn duurzame houten surfplanken helemaal voor staat.

Meer info vind je op:

Meer realisaties van Planken Revisited