Kapelletjes bij Heemkundige Kring Lichtervelde

Mei is van oudsher de Mariamaand. Het was eeuwenlang het uitgelezen moment voor een bedevaart of om samen te komen bij één van de vele kapelletjes in het dorp. Heemkundige Kring Karel Van de Poele onderhoudt twee kapelletjes in Lichtervelde.

Sinds 1991 kocht en onderhoudt de kring de Kasteelkapel in de Zwevezelestraat. Wat was de aanleiding tot aankoop?

Filip Van Devyvere: De hoeve rondom de kapel werd in die periode opnieuw verkocht. Om het voortbestaan van de kapel te garanderen, kochten we de kapel voor het symbolisch bedrag van 1 frank. Met steun van particulieren en subsidies kreeg de kapel een grondige renovatie.

Luc Haeghebaert: Bovendien is de kapel belangrijk voor de geschiedenis van Lichtervelde. De hoeve was ooit het neerhof van het kasteel van Lichtervelde en staat dus op de grond van de voormalige heren van Lichtervelde. In de zandsteen aan de achterkant van de kapel staat het wapenschild van één van die heren, al is die ondertussen sterk verweerd.

Filip Van Devyvere (voorzitter) en Luc Haeghebaert (secretaris) voor de Kasteelkapel.

Sinds 2016 komt de zorg voor een tweede kapel erbij, Vanwalleghems kapelletje in de Veldekensstraat. Wat is jullie rol hier geweest?

Luc: De kapel was zwaar vervallen. Opnieuw zochten we middelen voor een grondige renovatie van de binnen- en buitenkant. Deze kapel hebben we voor 99 jaar in erfpacht.

Filip: De twee kapellen zijn elke dag open van april tot oktober. Jaarlijks geven we een grondige onderhoudsbeurt en zorgen we voor bloemen en kaarsjes met offerblok.

In het landelijke Lichtervelde zijn er veel Mariakapellen, wat getuigt van een sterke devotie naar de moederfiguur Maria. In mei wordt er extra aandacht geschonken aan Maria. Vaak gaat dit gepaard met een bedevaart naar Mariakapellen.

Luc: De Mariaverering kreeg hier een heropbloei na WOII. De jaarlijkse parochiale bedevaart naar de Veldkapel, ter ere van Onze Lieve Vrouw, is toen ontstaan. Het Mariabeeld uit de kapel bracht men terug naar het dorp. Vandaar werd het in bedevaart naar de kapel gedragen. Vandaag organiseert de parochie in mei nog een gebedsmoment bij de Veldkapel.

Hoe zien jullie de toekomst van de kapellen?

Luc: De afgelopen jaren werden nog andere kapellen mooi gerestaureerd. Ook de Kapelroute per fiets is populair en is recent opnieuw bewegwijzerd. De begeleidende brochure is herdrukt.

Filip: We houden de kapelletjes in de gaten en geven advies over bewaring. Recent zagen we een gevelkapel in de Stationsstraat bijna verdwijnen. Met de bouwheer zijn we overeengekomen om de kapel te bewaren.

Ontdek wat er in jouw buurt te doen is op www.midwest.be/kapelletjesinmei. Hou de sociale media kanalen van DVV Midwest in de gaten voor een spannende fotowedstrijd met toffe prijzen.