IN VITRIS

In 2022, door Unesco uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Glas, pakt het Roeselaarse Klein Seminarie uit met een bijzonder verrassend en multidisciplinair historisch-educatief project. Onder de titel ‘In Vitris’, wat letterlijk ‘in glazen’ betekent, focust de school samen met diverse partners het hele schooljaar 2021-2022 op het thema ‘glas-in-lood’. Door dit op het eerste gezicht gewone onderwerp van alle kanten te belichten ontstaat een buitengewoon resultaat waarin erfgoed, geschiedenis, kunst en wetenschappen wonderlijk samensmelten. Een resultaat dat niet enkel voor en door leerlingen is gemaakt.

Unieke tentoonstelling

Klein Seminarie Roeselare zet in het voorjaar van 2022 haar ramen en deuren wijd open voor het orgelpunt van ‘In Vitris’: de overzichtstentoonstelling van het werk van de gerenommeerde glaskunstenaar Joost Caen. Caen, afkomstig uit de regio  en oud-leerling van het Klein Seminarie, beheerst als geen ander de kunst en het métier van glas-in-lood. De glaskunstenaar, restaurateur en emeritus-hoogleraar ontpopte zich doorheen de jaren ook tot verzamelaar van historische gebrandschilderde glasramen. Deze unieke erfgoedcollectie, waarin zich ook Vlaamse topstukken bevinden, zal voor het eerst aan het brede publiek worden gepresenteerd. In het decor van de stemmige kapel is van 23 april tot en met 5 juni een selectie uit eigen werk van Caen en zijn historische glasramencollectie te bewonderen.

Alle praktische info over de tentoonstelling vind je hier. De reservatie van tickets voor persoonlijke bezoeken aan de tentoonstelling In vitris in het Klein Seminarie verloopt via de site Toerisme Stad Roeselare.
Bezoeken met gidsbeurten worden gereserveerd via kleinseminarie@sint-michiel.be.

 

Lezingen en ateliers

Dat glas niet altijd zomaar ‘glas’ is, kan het publiek niet enkel ontdekken op de tentoonstelling. Voor wie graag anders wil leren kijken naar glasramen organiseert de school samen met BIE, het cultuur- en erfgoedplatform van regio Midwest en ARhus, ook een aantal lezingen en filmvoorstellingen. Je komt er alles te weten over de historische context van de glasramen in het kasteel van Rumbeke, het restaureren en conserveren van glas-in-lood of de geschiedenis van de glaskunst in de Nederlanden.

Op 27 april is er een lezing gepland in het kasteel van Rumbeke, op 8 mei staat er een lezing op de agenda in ARhus.

Informatie m.b.t. de lezingen vind je ook op de website van stad Roeselare

Immaterieel erfgoed zoals het ambacht van glas-in-lood moet je echter vooral zelf kunnen beleven. Daarom biedt BIE in het kader van het erfgoeddagthema ‘erfgoed en onderwijs’ ook ateliers aan. In de week van 25 april kunnen scholen uit de regio intekenen op een werkwinkel rond dit thema.

Inventarisatie huiselijke glaskunst

De leerlingen van Klein Seminarie gaan niet alleen zelf aan de slag in het kader van die ateliers. Bijzonder is ook dat de vijfdejaars al in het najaar van 2021 werden opgeleid en uitgestuurd om glaskunst in private woningen in de regio te registreren. Een gedurfd pedagogisch project waarvoor Klein Seminarie en BIE de handen in elkaar sloegen. Op een oproep naar glasramen in privéwoningen reageerden bijna honderd eigenaars. Leerlingen fotografeerden de glasramen en zorgden voor een basisregistratie. Een eerste resultaat van deze inventarisatie is te zien via erfgoedbank Midwest. Dit voorjaar verrichten de leerlingen verder inhoudelijk en historisch onderzoek naar een aantal glasramen. Benieuwd naar de verhalen achter de ramen? Die kan je eveneens ontdekken op de tentoonstelling ‘In Vitris’.

 

Bekijk de digitale collectie op erfgoedbank Midwest

 

Lees hier de persnota die het Klein Seminarie op 8/02/2022 verspreidde

Foto's