In de kijker: Marie-Christine en Denis

Vrijwilligers Marie-Christine en Denis vertellen over hun cultuur-en erfgoedtips voor thuis of in de buurt.

Marie-Christine en Denis zijn een enthousiast vrijwilligerskoppel uit Roeselare. In 2019 engageerden ze zich voor het eerst als BIE-vrijwilliger voor de inventarisatie religieus erfgoed in de Sint-Petrus en Pauluskerk. De kerk kent ondertussen geen geheimen meer voor hen. Eind 2019, in het kader van Groenten in de vitrine, konden we opnieuw op hun hulp rekenen. Met veel plezier begeleidden ze de bezoekers naar de verschillende locaties. Nu is het uitkijken naar een nieuw project!

Kies een favoriet boek uit, welke is het?                   

Denis kiest zonder twijfel het boek 20 eeuwen vlas in Vlaanderen van Bert Dewilde. Aangezien zijn familie een rijke vlasgeschiedenis kent, boeit het onderwerp hem uitermate en is de keuze snel gemaakt.

Welke gevel wandelen jullie nooit voorbij zonder op te kijken? 

Niet eenvoudig om er eentje uit te pikken. Roeselare en omstreken hebben een heleboel gerenoveerde gevels die in het oog springen. In de Hendrik Consiencestraat en de Vlamingstraat in Roeselare staan enkele verborgen pareltjes. En uiteraard is ook de oude Posterie, waar BIE nu zijn stek heeft, een prachtig pand. In de Ooststraat zie je boven de winkels ook heel wat charmante gevels, die na een opknapbeurt, terug in volle glorie kunnen prijken.

Welk streekgerecht valt bij jullie in de smaak? 

Daar hoeven we niet lang over na te denken: tegen hespenrolletjes met witloof in kaassaus zeggen wij geen neen.

Welke wandeling is de moeite waard? 

Een wandeling die bij ons zeker in de smaak zou vallen is de Collievijverwandeling op de Ruiter, Roeselare. We hebben er nog maar een paar stukjes van gestapt, maar aan de beschrijving te oordelen, moeten we zeker eens de volledige wandeling maken!

Waar gaat de zon het mooist onder? Of wat is een mooie plaats in de buurt?

Wij houden allebei van rust en groen en zoeken daarom graag open landschap op. Ook een wandeling in het bos kan ons steevast bekoren. Er zijn heel wat mooie plaatsjes in de buurt. Spontaan denken we aan het Sterrebos in Rumbeke, maar ook het nieuw aangelegde stuk van het Bergmolenbos bij De Kleiputten is een echte aanrader. En een beetje verder van huis kiezen we voor het Provinciedomein Wallemote-Wolvenhof in Izegem.

Wat is jullie favoriete beeld uit de Erfgoedbank Midwest en wat kan je er ons over vertellen?  

Het eerste beeld dat ons verrast heeft is ‘Villa in Rumbeke’. Ik had niet verwacht dat deze foto op de Erfgoedbank zou staan. Dit was het huis van mijn grootouders Felix Verschoore & Martha Bouckaert. Als kind ging ik er regelmatig spelen, kortom een beeld dat heel mooie herinneringen oproept. Het tweede beeld dat we hebben uitgekozen is ‘De Karre’: voor ons een heel bijzondere plaats, want daar leerden we elkaar kennen!