In de kijker: Nathalie Matton

Nathalie startte in september 2013 als vrijwilliger. Toen had BIE nog haar vaste stek op de zolder van het Wielermuseum (nu KOERS. Museum van de Wielersport). Ze verhuisde mee naar de Zuidstraat en vervolgens naar onze huidige locatie in Ter Posterie in de Ooststraat.

Nathalie werkte mee aan de projecten ‘Wij maakten een oorlog mee’ en ‘Hier huist traditie’ waarvoor ze talloze interviews uittypte. Over de jaren heen heeft ze ook honderden foto’s en documenten van verzamelaars gescand. Zelfs een volledige collectie stickers! En ook voor het sorteren van oude negatieven konden we op haar hulp rekenen. Van een allrounder gesproken!

Aan wat werk je vandaag?

Vandaag werk ik aan het inscannen en het nummeren van foto’s uit Izegem uit de jaren 1980 en 1990. Het gaat om een grote verzameling van foto’s van allerlei speciale gelegenheden zoals tentoonstellingen, huldigingen, optochten, kermissen en nog veel meer.

Wat is jouw favoriete boek of film?

Ik heb niet meteen een favoriet boek, maar ik ben geabonneerd op het tijdschrift Historia van National Geographic dat elk trimester dieper ingaat op verschillende historische onderwerpen. Ik lees dat graag en leer zo ook elke keer wat bij. Het is tof dat de onderwerpen zo gevarieerd zijn: verhalen over historische personen, volkeren, artefacten en nieuwe inzichten over historische gebeurtenissen. De artikels zijn ook telkens geïllustreerd met schitterende foto’s.

Ik zie ook graag historische films en mijn favoriete film is dan ook “Pride and Prejudice”, de verfilming van het boek van Jane Austen.

Welke gevel wandel je nooit voorbij zonder op te kijken?

De gevel van het gebouw waar de BIE nu gehuisvest is. Dit is het oude postgebouw in de Ooststraat in Roeselare. Het past ook wel om met geschiedenis bezig te zijn in een historisch gebouw.

Welk streekgerecht maak je graag klaar of eet je graag?

Ik weet niet of het typisch van de streek is, maar ik eet graag witloof met hesp uit de oven.

Waar gaat de zon het mooist onder (=wat vind je een mooi plekje in onze regio)?

De mooiste plek van Roeselare is ongetwijfeld het kasteel van Rumbeke gelegen in het Sterrebos. Het is één van de weinige groene plaatsen in de stad en het is ook een fijne omgeving voor een wandeling.

 Wat is jouw favoriete beeld uit de Erfgoedbank Midwest en wat kan je er ons over vertellen of waarom is het jouw favoriete beeld? 

Mijn favoriete beeld? Dat moet een huwelijkstelegram zijn. Vroeger waren die mooi versierd met een passende tekening. Eén van die tekeningen toont een groep mensen die cadeaus en wensen komen brengen naar een pasgehuwd stel. Ik heb veel huwelijkstelegrammen ingescand en dat was vooral interessant om de tekst die erop stond. Sommige mensen kenden weinig schroom en durfden wel eens wat scheve teksten of verzen neerschrijven.