In de kijker: Sunlight zeep

Vroeger werd Sunlight gebruikt op tal van domeinen: persoonlijke hygiëne, huishouden, medische kwaaltjes, grijs haar, rimpels, zelfs het versieren van de kerstboom!

De huishoudzeep aller huishoudzepen

Vandaag de dag is zeep niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. We wassen wel 20 keer per dag onze handen en dan het liefst met desinfecterende, ontsmettende zeep die zacht is voor onze huid.

Vroeger was er echter niet zo veel keuze en had men slechts één zeep voor het huishouden en de persoonlijke hygiëne, de welbekende blok ‘sun-licht’ zeep.

Ouderen mensen herinneren zich nog wellicht levendig het wekelijkse wasmoment in de zinken tobbe waarbij water op de Leuvense stoof werd opgewarmd, een beetje Sunlight zeep in de zeepklopper gestopt en dan goed kloppen om zo veel mogelijk schuim te maken. Ook het wasgoed werd onderhanden genomen met de zeep: wat schilfers op het wasbord en schuimen maar! Een sopje van sunlightzeep bleek ook ideaal om hardnekkig vlekken uit vuile luiers te halen, vervuilde juwelen te reinigen en verfkwasten terug proper en zacht te maken.

Naast het hygiënische gebruik kende de zeep ook medische toepassingen: schaafwondjes werden uitgewassen met Sunlight zeep en dan op de wond gedroogd zodat er geen infectie kon ontstaan en er een mooi vliesje werd gevormd. De zeep bleek ook een ideaal middel om de darmen te reinigen en de stoelgang te vergemakkelijken, maar hielp ook tegen eczeem, wratten en puisten.

En wie geen rimpels en grijs haar wil: Sunlightzeep is de oplossing!

En mocht je nog niet overtuigd zijn van de vele heilzame en doeltreffende toepassingen van  die goeie ouwe blok ‘Sun-licht’zeep: blijkbaar kon je er ook de kerstboom mee versieren! Simpelweg met wat schilfers een sopje maken en dat goed opkloppen tot het de dikte heeft van slagroom, vervolgens wat klonters verdelen over de boom en dat laten opdrogen. Voilà mooie witte nepsneeuw zonder spuitbus. 

 

Foto's