In de kijker: Philip Tempelaere

Wanneer ben je gestart als vrijwilliger bij BIE?   
Ik ben gestart in november 2018 toen jullie een fotograaf zochten voor het project ‘religieus erfgoed Rumbeke’, ik had dat gezien op jullie website.  Ik was nog niet zo lang gepensioneerd en alleenstaand en ik was op zoek naar vrijwilligerswerk om mezelf ‘nuttig’ te maken en wat contacten te leggen. Ik heb hobby’s genoeg, maar ze zijn eigenlijk allemaal redelijk solitair. Jullie vraag was in feite een buitenkans voor mij. 

Aan welke projecten heb je in het verleden meegewerkt? 
Ik ben slechts eenmaal in Rumbeke geweest, want er was daar al iemand geselecteerd als fotograaf. Gelukkig kon ik toen overstappen naar een soortgelijk project in de kerk van Beveren waar wél nog een fotograaf nodig was. Samen met de andere vrijwilligers hebben we dit project in december 2019 afgewerkt met de registratie van de kerststal.Het inventarisatieproject in Beveren was eigenlijk het enige BIE-project waar ik bij betrokken was, maar nadat het registreren voorbij was ben ik nog tot de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 bezig geweest met de nazorg van het project. Samen met collega-vrijwilliger Carlos Imschoot heb ik de foto-opnames op orde gezet.Het was eigenlijk de bedoeling dat we met dezelfde (zeer aangename) equipe van Beveren begin 2020 naar de kerk van Gits zouden trekken voor de registratie van het religieus erfgoed in die kerk, maar COVID-19 stak daar een stokje voor.  Ik hoop dat we daar binnen afzienbare tijd weer aan de slag kunnen. Ik mis dat eigenlijk wel. Niet alleen het werk, maar ook de andere vrijwilligers, want we konden het heel goed met elkaar vinden. 

Aan wat werk je vandaag? 

Vrijwilligerswerk kan momenteel niet omwille van de coronamaatregelen. Maar ik ben wel dagelijks met fotografie bezig, als gemotiveerde curieuzeneus rijd ik veel in onze streek rond om mooie plekken en bezienswaardigheden te fotograferen. Soms doe ik dat ook met de motor, afhankelijk van het weer. Ik volg ook wel eens een workshop fotografie, al dan niet online.

Wat is jouw favoriete boek of film? 

Goeie vraag! Maar meestal gaat het om werkgerelateerde zaken: het boek ‘Handboek voor creatief denken’ van Prosper van Osmael is een beetje mijn persoonlijke bijbel geworden. Als ik een film moet uitkiezen dan kies ik voor ‘The Deer Hunter’. Ik kijk ook wel regelmatig naar series op Netflix en VRT.nu. Zo heb ik erg genoten van alle seizoenen van Homeland (Netflix) en van Babylon Berlin (VRT.nu).

Welke gevel wandel je nooit voorbij zonder op te kijken?

Er zijn zoveel mooie gevels in onze omgeving. In de Ooststraat in Roeselare zijn er veel echt mooie huizen. Beneden zijn het winkels maar boven heb je nog gevels met terrassen en dergelijke . Het kantoor van BIE, ‘de oude post’ is trouwens ook heel mooi. Je moet echt omhoog kijken in de Ooststraat!

Tijdens de eerste lockdown heb ik ook enorm genoten van de oude stedelijke begraafplaats in Roeselare. Ik ben tijdens die weken met de fiets werkelijk door gans Roeselare gefietst en ik heb veel verborgen moois ontdekt. Voor de liefhebbers die een uitstapje buiten de regio willen maken, de oude begraafplaats van Brugge is ook een bezoek waard.

Welk streekgerecht maak je graag klaar of eet je graag?

Een moeilijke want ik kook graag maar veelal niet zo klassiek. De Indische en Italiaanse keuken kan me wel erg bekoren. Als ik voor een streekgerecht moet kiezen dan neem ik ‘stoofvlees Yvonne Peuteman’ zoals alleen mijn broer Jan dat kan bereiden, volgens het recept van ons moeder zaliger. Zijn ambachtelijke vol-au-vent is misschien niet echt een streekgerecht maar zeker ook een topper.

Welke wandeling in de regio Roeselare is de moeite waard?

De Hellewandeling is wel mooi, die is in mijn buurt. Maar ik moet eerlijk zijn, ik ben niet zo’n grote wandelaar.

Waar gaat de zon het mooist onder?

Buiten een zonsondergang aan de zee vind ik de zonsondergang gezien vanuit mijn tuin de max. Achter mijn tuin heb ik een wijds uitzicht  over de velden. Een zonsondergang in de zomer aan de einder, daar ga ik even voor zitten.

Wat is jouw favoriete beeld uit de Erfgoedbank Midwest en waarom?

Dat is een makkelijke vraag!  Ik kies voor de foto ‘Camiel Houtaeve & Rogier Tempelaere, 1946’. Daar staat mijn pa met zijn collega Camiel Houtaeve op de trappen van de St-Amandskerk. Ik moet altijd glimlachen als ik die foto zie.

Samen met de zussen en broers hebben we na het overlijden van onze ouders een eigen databank van familiefoto’s gemaakt die we allemaal online kunnen bekijken en deze foto zit er ook tussen als één van de toppers.