In de kijker: collectie Pierre Vangroenweghe - het gesmede nageltje

Bij de inventarisatie van het privémuseum ‘De Temmerman en zijn Alaam’ van Pierre Vangroenweghe, een lopende samenwerking tussen erfgoedcel TERF en ETWIE, stoten we op heel wat bijzondere schatten.

Over nagels valt heel wat te vertellen en nog meer te ontdekken. Bij het afronden van de inventarisatie van de uiteenlopende verzameling nagels die Pierre in z’n museum toont, stonden we stil bij een bijzonder gevormd nageltje dat onder in een vitrinekast lag tussen een aantal pleister- en moluurnagels. We haalden het merkwaardige nageltje uit de kast om de sierlijke vormen van dichtbij te bewonderen die de smid er destijds aan gegeven had. 

Al snel vroegen we ons af waarom het nageltje in deze specifieke vorm gesmeed werd en wat de functie ervan was. Wat moest het vastmaken? Gelukkig wist smid Steven Dujardin er meer over te vertellen. Het is een nageltje, hoogstwaarschijnlijk gemaakt in Engeland, dat gebruikt werd om de koperdraden op te houden waarmee fruitbomen langs de muren werden geleid.

Langs de muur werden eerst verticaal houten latten vastgemaakt met zwaardere nagels, die in de voegen van kalkmortel geslagen werden. Dit soort sierlijke nageltjes werden vervolgens op regelmatige afstand in de houten latten geslagen om de horizontale leidraden op te houden waarlangs de fruitbomen dan gecontroleerd tegen de muur kunnen groeien.

Aangezien dit soort ommuurde moes-en fruittuinen eerder voorkwam op kasteel- en kerkdomeinen was er ook meer aandacht (en budget) om alles tot in de details af te werken; tot op de sierlijke nagels toe

Meer weten over de siernagel of nagels in het algemeen? Je leest er meer over in het artikel van ETWIE.

Foto's