In de kijker: Filip Brabant

Filip startte in 2011 als vrijwilliger bij BIE in het kader van Erfgoedbank Midwest. Hij stak onder andere mee zijn schouders onder grote projecten als de vertelkoffers en de uitgave ‘Hier huist traditie’ over generatiebedrijven. Op dit moment is hij bezig met het invoeren en beschrijven van affiches van het operettegezelschap ‘Kunst Veredelt’. Een huzarenwerk waar hij geen neen tegen zegt!  

Kies een favoriet boek uit, welke is het? 

Geen week gaat voorbij zonder dat ik een boek lees, dus een keuze maken is bijna onmogelijk. In mijn leeslijst van de laatste weken staan onder andere Rood rubber, Leopold II en zijn Kongo van Daniël Vangroenweghe,  21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari, De Bourgondiërs, aartsvaders van de lage landen en Napoleon, de schaduw van de revolutie van Bart van Loo. Het laatste boek dat ik heb gelezen is trouwens ook een echte aanrader: Japan in 100 kleine stukjes van Paulien Cornelisse.   

Welke gevel wandel je nooit voorbij zonder op te kijken? 

Het voormalige brandweerarsenaal in Roeselare. Niet alleen om zijn prachtige gevel, maar ook omdat het gebouw een rijke geschiedenis kent. De geschiedenis kan je aflezen van het gebouw wat het nog interessanter maakt. Vandaag vind je er KOERS., maar het pand heeft sinds 1902 onderdak geboden aan heel wat verschillende diensten of organisaties: brandweerkazerne, stedelijke jongensschool, Rode Kruis en ook aan BIE… kortom een gebouw met een verhaal.   

Welk streekgerecht maak je graag klaar? 

Zelf kook ik nooit, maar doe mij maar iets met prei -de groente van de streek- en een stukje vis. Of trakteer me op een etentje in ’t Damberd in Lichtervelde. Ik heb er al menig keer de voeten onder de tafel geschoven en het bekoort me elke keer opnieuw. Bovendien zijn de uitbaters zeer sympathiek: ik heb ze ooit nog geïnterviewd in het kader van het project ‘Generatiebedrijven’.  

Welke wandeling is de moeite waard? 

Daarvoor steek ik de grens van de BIE-regio graag over naar de Westhoek. De ‘Geuzenwandelroute’ in Nieuwkerke is op en top door de unieke geschiedenis over de godsdienstperikelen in de 16de eeuw. De prachtige uitzichten krijg je een gratis bij. In eigen streek vind ik de ‘Pompeschitterswandelroute’ in Dadizele ook plezant, alleen al om de naam.   

Waar gaat de zon het mooist onder? 

Ze gaat overal mooi onder, maar als ik een plaats moet uitkiezen zou ik -vanuit nostalgische overwegingen- gaan voor het Provinciedomein Wallemote-Wolvenhof in Izegem. Heel wat herinneringen zijn gekoppeld aan het mooie domein; zo ging ik er als kind op woensdag voetballen en mochten we ons omkleden in de kelder van het kasteel. 

Wat is jouw favoriete beeld uit de Erfgoedbank Midwest en wat kan je er ons over vertellen?  

Het beeld dat ik er uitpik is ‘Met opa op de fiets’. Een fantastisch beeld uit 1920: de fiere blik van opa Médard, de mooie voortuin met het fraaie smeedijzeren sierhekken, maar ook de fiets met zijspan -het lijkt wel een model voor de huidige bakfietsrage. Bovendien is het ook leuk dat we weten over wie het gaat, hier kan je het volledige verhaal over de foto lezen.