De Lichterveldse accordeon van Callewaert is ongetwijfeld het bekendste product dat ooit in Lichtervelde werd geproduceerd. In het gemeentehuis van Lichtervelde zijn een aantal exemplaren te bezichtigen, waaronder deze diatonische accordeon. De accordeon werd gemaakt in 1920 en is een ontwerp van Eugène Callewaert. Hij heeft 21 toetsen, 10 lepelbassen vooraan en 1 windbas achteraan. De bruine kast en balg is belegd met pauwpluimpapier.
De accordeonfabriek vond zijn oorsprong in Zwevezele. Door de gunstige ligging van het spoornetwerk van Lichtervelde vestigde de fabriek, onder leiding van Felix Callewaert, zich in 1890 in Lichtervelde. Al snel groeide het bedrijf uit tot Belgische marktleider: de Lichterveldse accordeon was niet alleen in België en Noord-Frankrijk een begrip, ‘de Callewaert’ werd zelfs verkocht in Canada en de Verenigde staten.
De Callewaerts brachten accordeons in alle prijsklassen op de markt, van eenvoudige diatonische instrumenten voor accordeonliefhebbers tot luxueuze chromatische accordeons voor beroepsmuzikanten.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de accordeonfabriek volledig vernield. Meteen na de Eerste Wereldoorlog bouwde Eugène Callewaert de fabriek van zijn vader opnieuw op. In de fabriek, op de hoek van de Statiestraat en de Beverenstraat, ging de productie van de ‘Lichterveldenaar’ verder tot in 1944.