In de kijker: collectie Pierre Vangroenweghe - de vouwbak

Bij de inventarisatie van het privémuseum ‘De Temmerman en zijn Alaam’ van Pierre Vangroenweghe, een lopende samenwerking tussen erfgoedcel TERF en ETWIE, stoten we op heel wat leuke schatten zoals een vouwbak. 

Via een eenvoudige handeling wordt een papiertje snel en heel precies gevouwen tot een kleine verpakking van 10 (l) x 6 (b) x 7 (h) cm, die na het vullen ook eenvoudig dichtgemaakt kan worden. Een mooi voorbeeld van hoe de schrijnwerker als manusje-van-alles wel eens gevraagd werd iets te bedenken om een probleem van de klant op te lossen. Want deze vouwbak getuigt van heel wat inzicht en vaardigheid. De schrijnwerker moest onderzoeken hoe het vouwen van het papiertje tot die specifieke afmetingen precies in zijn werk gaat, in welke stappen hij dit vouwproces kon opsplitsen, en hoe dit via speciaal vormgegeven uitsparingen en sleuven binnen het houten blok - zeer fijn afgewerkt en gladgeschuurd - tot het juiste eindresultaat zou leiden als het papiertje erdoor geduwd werd.
Een vernuftig machientje, die vouwbak!

Meer informatie vind je terug op de website van ETWIE.

Nadat het uitgebreide artikel op de website van ETWIE verscheen, ontvingen we volgende reactie van erfgoedkenner Guido Deschepper:

“Ben verheugd dit toestel nog even weer te zien. Het was geen kaaswinkel maar een kaasfabriekje “Het Klaverke” in Herzele bij Zottegem waar roomkaas werd gemaakt en verpakt. Deze vouwbak is door de eigenaar, de heer Pieters, destijds zelfgemaakt om de aluminium folie reeds de vorm van het verpakkingskistje of houten bakje te geven waarin 750 gram gesmolten Chester werd verkocht. Zoals ook bij de driehoekige blokjes kaas tegenwoordig nog altijd aluminiumfolie wordt gebruik was dit vroeger ook het geval. Ik heb hier trouwens nog zo’n verpakkingsbakjes staan en rollen aluminiumfolie.

Dit zou eigenlijk moeten thuishoren bij een kaasmuseum van roomkaas of gesmolten kaas maar de manier waarop dit destijds gemaakt geweest is getuigd van een ongelooflijke doorzicht en handigheid om dit in zijn perfectie te maken.”

Dankjewel Guido om ons in te lichten over de herkomst van de vouwbak!

Foto's