Gif mo goaze! Gratis archeologie-expo in Sleihage

Archeologen onderzochten in 2014-2016 het traject van de aardgasleiding die Fluxys dwars door West-Vlaanderen aanlegde. Dit leverde op archeologisch vlak talrijke nieuwe sites en inzichten op. De leiding sneed ook Hooglede/Staden aan en gunde ons zo een unieke blik in het verleden.

Zo trof men op Stadenberg sporen aan van Romeinse bewoning, begraving en houtskoolwinning. Een unieke dolkkling uit het neolithicum kwam dan weer aan het licht in Sleihage en bij Vijfwegen groef men de restanten van een Duitse opslagplaats voor munitie uit WOI op.

De honderden pagina’s aan rapporten en de talloze vondsten zijn nu samengebald in een reizende tentoonstelling (www.gifmogoaze.be). Je kan deze van 12 november tot en met 11 december 2022 dagelijks van 9u tot 18u gratis komen bezoeken in de Christus Koningkerk te Sleihage (Diksmuidsesteenweg 95-97, 8830 Hooglede).

Naast de vrijblijvende bezoeken aan de vaste opstelling, zijn er ook heel wat mogelijkheden om een begeleide rondleiding te krijgen en in te zoomen op de vondsten van Hooglede en Staden.

Officiële opening met aperitiefbabbel

Zondag 13 november (11u-13u) wordt de tentoonstelling in gang getrapt met een aperitiefbabbel.

IOED RADAR en de gemeentebesturen van Hooglede en Staden nodigen iedereen uit om de tentoonstelling te ontdekken en te luisteren naar archeologen die anekdotes opdiepen en over hun ervaringen op het veld vertellen. Dit alles bij een hapje en een drankje u aangeboden door de gemeentes.

Geleide bezoeken

Je kan deze expo ook bezoeken onder begeleiding van een archeoloog op volgende data:

  • Zaterdag 19 november om 10u
  • Donderdag 1 december om 18u
  • Zaterdag 10 december om 10u

Het bezoek duurt ongeveer 60 minuten en is gratis. Afspraak aan de ingang van de kerk.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om als vereniging, organisatie of groep een begeleide rondleiding aan te vragen. Neem contact op met IOED RADAR via willem.hantson@midwest.be om een datum van bezoek vast te leggen.

Geleide fietstochten

Op zaterdag 26 november voorzien we geleide fietstochten langs het leidingtracé. Archeoloog Willem Hantson neemt je mee langs enkele vondstlocaties die tijdens het onderzoek werden aangesneden en geeft ter plekke duiding.

De fietstochten zijn voorzien om 10u en om 14u, duren ca. 2u en zijn gratis. Afspraak op de parking voor de kerk. Inschrijven kan online via www.hooglede.be/inschrijvingen (beperkt tot 20 deelnemers per fietstocht). Gelieve een fluohesje te voorzien.

Geleide klasbezoeken

Klassen van het 4de, 5de en 6de leerjaar kunnen de tentoonstelling bezoeken onder begeleiding van een archeoloog. Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten en is gratis. De data zijn:

 • Woensdag 16 november (9u, 10u, 11u)
 • Donderdag 17 november (9u, 10u, 11u, 13u30, 14u30)
 • Dinsdag 22 november (9u, 10u, 11u, 13u30, 14u30)
 • Woensdag 23 november (9u, 10u, 11u)
 • Donderdag 24 november (9u, 10u, 11u, 13u30, 14u30)

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met IOED RADAR via willem.hantson@midwest.be om een bezoek vast te leggen.

 • Fietsen of bus kunnen op de parking voor de kerk geparkeerd worden. De kosten voor het huren van een bus kunnen tot 70% teruggevraagd worden aan de Provincie West-Vlaanderen.
 • Het bezoek kan voorbereid of uitgeleid worden met behulp van de koffer Archeo-logisch toch! die gratis kan uitgeleend worden.

Algemene tip! Beluister samen met je kinderen de podcast archeologie ter introductie. Kijk ook even naar de reportage van Focus-WTV.