Van sociaal voedseldistributieplatform naar circulaire voedsel hub
Het probleem van voedseloverschotten is gekend: er worden heel veel overschotten weggegooid, zeker in de retail. Op hetzelfde moment zijn er heel wat mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden en voedselhulp kunnen gebruiken. De Vlaamse Regering heeft daarom in 2021 een projectoproep uitgeschreven voor de uitbouw van voedseldistributieplatformen. Vanuit de regio werd een project ingediend dat door de Minister positief is onthaald en kan rekenen op 100 000 euro voor de periode 2022-2025.
Versterkend
In 2022 was een voedseldistributieplatform nieuw voor de regio. Maar de inzet van vele kleine en grote initiatieven die voedseloverschotten inzamelen en verdelen onder mensen in armoede was dat niet. In de regio zijn vele sociale diensten en vrijwillige voedsel verdeelorganisaties actief. Het nieuwe platform wil dan ook versterkend werken. In de voorbereidende fase werd in gesprek gegaan met alle bestaande initiatieven om een eerste projectplan uit te werken. Dit moest zorgen voor een stabiele organisatorische en financiële basis voor het project Foodsavers Midwest.
Het engagement van Foodsavers Midwest
Foodsavers bestrijdt voedselverspilling door overschotten te herverdelen onder mensen in kwetsbare situaties. Het doel is om een circulair systeem tot stand te brengen dat verliezen minimaliseert en hulpbronnen optimaliseert en hen toegang te geven tot verse, gezonde en hoogwaardige voeding.
Foodsavers heeft een gestructureerde aanpak om de druk van overmatige voedselproductie op onze natuurlijke ecosystemen te verminderen. Tegelijkertijd wil Foodsavers daarmee de ongelijke toegang tot verse, gezonde, kwalitatieve producten verkleinen. Dat uit zich in verschillende concrete acties:
1) Onverkochte producten ophalen bij plaatselijke winkels
Met een vloot gekoelde vrachtwagens haalt Foodsavers elke dag onverkochte producten op bij plaatselijke winkels. Het eten wordt veilig opgeslagen in aangepaste magazijnen en dan verdeeld onder sociale organisaties en solidaire kruideniers. Hun langdurige partnerschappen garanderen regelmatige leveringen van hoogwaardige producten aan organisaties die mensen in kwetsbare situaties ondersteunen.
2) Logistiek en herverdeling optimaliseren
Krachtige software optimaliseert de logistiek en volgt de etenswaren op per leverancier en categorie. Het systeem verdeelt het voedsel onder lokale overheden en hulporganisaties, waardoor plaatselijke vrijwilligers minder logistieke taken moeten opnemen en zich kunnen concentreren op het ondersteunen van de begunstigden.
3) Sensibiliseren rond duurzame en toegankelijke voeding
Foodsavers maakt mensen bewust van het belang van duurzame voeding door op een waardige manier toegang te bieden tot gevarieerde, verse producten, dichterbij en frequent. Ook sensibiliseert Foodsavers het beleid om de toegang tot voeding structureel te verhogen, alsook om retail nog meer overschotten te laten schenken aan Foodsavers.
4) Tegelijkertijd creëert Foodsavers tewerkstellingskansen door inclusieve functies aan te bieden, met persoonlijke begeleiding voor de professionele ontwikkeling van hun medewerkers.
Opstart en uitbouw
De Raad van Bestuur van Midwest keurde eind 2024 finaciering goed voor de eerste 18 maanden. 12 van de 14 besturen van de Midwest regio stapten mee in het project nl Ardooie, Hooglede, Izegem, Ingelmunster, Lichtervelde, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Staden, Tielt, Wingene.
Op 1 september 2024 ging de operationele werking van Foodsavers Midwest van start. Het regionale depot vond zijn plek op de site van De Lochting te Roeselare. Deze locatie gaf de opportuniteit om samen te werken Biobello.
Onze klanten: Sint Maartenshuis Ardooie, De Stamper Izegem, De Cirkel Ingelmunster, Zet je Lichtervelde, Hof van Geve Oostrozebeke, De Kapstok Pittem, Sociale Kruidenier RSL, T Vlammeke Westrozebeke, De Honingpot Meulebeke, Mobiele Sociale Kruidenier Wingene, Zwevezele en Ruiselede.
Onze leveranciers: Colruyt groep (Colruyt, OKAY, Co-markt), Aldi, De Lochting
Onze netwerk: Foodact13, Foodsavers Oostende, Foodsavers Westhoek, De Voedselploeg regio Brugge, Federatie Voedselbanken West – Vlaanderen.
Onze medewerkers: vrijwilligers, wijkwerkers, Biobello begeleiders en medewerkers, AMA medewerker, werkbegeleider en projectcoördinator.
Financiering
Promotor: DVV Midwest
Projectkost: 387.985,00 €
- Uitvoering Leaderproject: Uitbouw van het regionaal voedseldistributieplatform - Foodsavers Midwest. Leadersteun: 193.992,50 € (50%)
- Bijdrage van de 14 betrokken lokale besturen: 193.992,50 € (50%)
- Steun van Colruyt foundation 2024-2025-2026 voor een bedrag van 125.000,00 euro

Ruimer
Op termijn wil Foodsavers ook ruimer gaan werken. Het is de ambitie om op termijn een platform te bieden waar alle initiatieven rond voedsel (voedselrecuperatie, voedselkwaliteit, voedselbedeling, hergebruik van voedseloverschotten,…) samen komen. Dat betekent dat er ook contacten worden gelegd met sociale economie-initiatieven, kennisinstellingen, recyclage-initiatieven, enz.
Visie op armoede, waarbij menswaardige voedselhulp een middel is, blijft een belangrijke ambitie van Foodsavers Midwest maar evenzeer wordt ingezet op duurzaamheid en sociale tewerkstelling.