Voor de 20ste editie van Erfgoeddag – met DE NACHT als centraal thema – investeerden de West-Vlaamse erfgoedcellen (Erfgoedcel TERF, Erfgoedcel Brugge, Erfgoed Zuidwest, Erfgoedcel Kusterfgoed, CO7) en Achthoek in een digitaal erfgoednachtspel.
Samen met Oetang Learning Designers, FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en 12 enthousiaste leid(st)ers van verschillende West-Vlaamse jeugdbewegingen startte in het najaar van 2019 een intensief co-creatieproces. Tijdens twee creatiedagen brainstormden we over de ingrediënten van het Erfgoed(nacht)spel, spelformats, de vertaling hiervan naar de ErfgoedApp en de praktische uitwerking van het spel.

Het resultaat? Vier spelformats waarbij de spelers kennis maken met het erfgoed uit de buurt. Elk format vertrekt vanuit de ErfgoedApp en werd zo bedacht dat de digitale mogelijkheden van de app en het jeugdbewegingsleven elkaar versterken. Via een toolkit kan elke Vlaamse erfgoedorganisatie met jeugdbewegingen deze spelformats heel eenvoudig aanpassen aan hun lokaal erfgoed en locatie (dorp, stad, wijk of gemeente).
Op 17 oktober 2020 was het dan zover, de première van het spel!
De leiding van jeugdatelier ‘De Durvertjes’ uit Beveren-Roeselare zorgde voor een vlekkeloos verloop. De jongeren tussen 12 en 15 jaar voerden de diverse opdrachten (zoeken, zingen, dansen, filmen, knutselen, tekenen, dichten, …) via de erfgoedapp enthousiast uit. Met de behaalde punten en verkregen antwoorden kregen ze uiteindelijk toegang tot de top van het klokkentorenmuseum om de bom – die alle erfgoed in de stad dreigde te vernietigen – te ontmantelen. Klik hier voor de tour.

‘Beire’, ‘tof en spannend’, ‘donker en eng’, ‘andere kijk op monumenten en gebouwen’ waren slechts enkele van de positieve reacties van leden en leiding achteraf.
Meer weten?
De website www.erfgoedspel.be bundelt alles wat je moet weten over dit project.
Een reeks blogposts brengt het co-creatieproces in beeld. Maar bovenal vind je er ook de nodige info, tips en de toolkit om als erfgoedcel of jeugdbeweging met het Erfgoed(nacht)spel lokaal in je stad of gemeente aan de slag te gaan.
Zie ook het verslag van de voorstelling van het erfgoednachtspel op het Groot Onderhoud 2020, hét jaarlijkse netwerkmoment van FARO met de culturele- en erfgoedsector.
Wil je ook een Erfgoed(nacht)spel in de regio maken en/of spelen? Contacteer Hugo Verhenne.